Vrazi srbských dětí z Goraždevace zůstávají „neznámí“

globe-32299_960_720

Balkán 21.3.2017

 

Rodiny chtějí vědět, jestli jedním z důvodů zastavení vyšetřování nebyla skutečnost, že vrah pocházel z vesnice Ćuška, rodiště bývalého velitele Kosovské osvobozenecké armády a současného ministra bezpečnostních sil Kosova Agima Čeku.

Goraždevac, tisková agentura SRNA – Připomínáme dvanácté výročí vraždy srbských dětí v Goraždevaci nedaleko Pece. Dne 13. srpna 2003 byli při koupání v řece Bistrica zastřeleni automatickými zbraněmi Ivan Jovovič(19) a Pantelija Dakič (12).


Jejich vrstevníci Dorde Ugrenovič (20), Bogdan Bukumirič (14), Marko Bogičevič (12) a Dragana Srbljak (13) byli těžce zraněni.


Navzdory slibům a milionové odměně nabízené kosovskou správou UNMIK a policií za informace vedoucí k organizátorům a pachatelům zločinu – nebyl dodnes nikdo postaven před soud.


Po svém příchodu do Kosova převzala vyšetřování od UNMIK agentura EULEX. Ta na konci roku 2010 vyšetřování z důvodu „nedostatku důkazů“ uzavřela, přestože také zdědila příslib ze strany bývalého policejního šéfa UNMIK Stefana Vellera, že při snaze najít pachatele zločinů spáchaných na srbských dětech „nenechají kámen na kameni“.


Navzdory jejich ujišťování, že přišli do Kosova a Metochie prosadit právní stát a odhalit všechny zločiny, vyšetřovatelé EULEX znovu potvrdili odložení vyšetřování, čímž zametli zločiny proti Srbům pod koberec, jak to rádi dělají, protože tento druh zločinů je těžké vyšetřovat kvůli „zdi mlčení.“


Zůstává nejisté, proč trvalo prokurátorce Alence Sagmeister-Ranzingerové ze Slovinska 8 let (!?), než v roce 2011 dala rodinám vědět, že vyšetřování bylo pozastaveno.


Rodiny zavražděných a zraněných dětí chtějí vědět, zda jeden z důvodů zastavení vyšetřování nespočívá v tom, že vrah pocházel z vesnice Ćuška, rodiště bývalého velitele Kosovské osvobozenecké armády a současného ministra bezpečnostních sil Kosova Agima Čeku.


Srbské rodiny informaci obdržely díky snaze Bogdana Bukumiriče, který při útoku utrpěl sedm průstřelů a který vytrvale žádal po misi EULEX , aby ho informovala o výsledcích vyšetřování.


Rozhodnutí prokuratury bylo pro rodiny jako šok a cítí rozhořčení, zatímco Bukumirič, který útok sotva přežil a má trvalé zdravotní postižení, se domnívá, že „vyšetřování tohoto příšerného zločinu nebylo provedeno tak, jak by mělo,“ a že Srbsko a jeho státní zastupitelství by mělo usilovat o další vyšetřování.


Když bývalý ministr pro Kosovo Goran Bogdanovič uslyšel, že bylo vyšetřování přerušeno, požádal EULEX, UNMIK a KFOR aby mu řekli, kolik let jim bude trvat osvětlit alespoň jeden zločin proti Srbům a co jim brání, aby tak činili.

„Pokud po deseti letech nebyl stíhán ani jeden zločin proti Srbům, pak by měly mezinárodní agentury jasně určit, kdo, nebo co je problém, ale také je třeba odstranit překážky a vytvořit podmínky ke konečnému vyřešení těchto zločinů,“ uvedl tehdy Bogdanovič.


Rodiny mrtvých děti vyzývají mezinárodní orgány, aby konečně upozornily na problém ostatních zločinů proti Srbům.


Mimo Goraždevac jsou další zločiny, které dosud nebyly stíhány. Zavraždění čtrnácti srbských kombajnistů ve vesnici Staro Gracko, vražda čtyřčlené rodiny Simič v obci Slivovo nedaleko Gračanice, vražda rodiny Stolič v Obiliči, útok na autobus Niš expres v obci Livadice nedaleko Obiliče, a tak dále.


Úterní připomínka se bude konat v místním kostele v Goraždevaci a na městském hřbitově, zatímco kosovská policie ohlásila zajištění bezpečnosti při shromáždění Srbů.


Překlad Messin