Vrátili jsme se do historie

 

Minulý týden země oslavila druhé výročí znovusjednocení s Krymem - jinými slovy, oslavili jsme svůj návrat do historie. S "naším Krymem" skončilo ruské tápání v bezčasí. Svět se znovu stal hmatatelným, objevila se u něj barva a chuť. V březnu 2014 jsme se uzdravili.

 

Bitva na Dněpru

Během těchto dvou let se hodně změnilo. Zdálo se, že zápal pohasl, iniciativa je ztracena a vše padá do nějaké díry. Jako kdyby se nás někdo opakovaně snažil vymazat z historie. Vrátit Rusko do stavu, kdy nebylo aktivní silou, ale v pozadí, pasivní, scénou střetů zahraničních sil a cizích energií. Ale my se nedáme. Pevně se držíme na stránkách historie, jeden po druhém vkládáme do ní své zápisy. Syrská operace našich Vzdušných a kosmických sil (VKS) je nejnápadnější, nikoli však jediný ruský způsob, jak vytyčit své místo mezi národy.

Někdy se to stane velmi náhle, a najednou idea proniká všude, kde se zdálo, že panuje jen tma a úpadek. Internet poskytl úžasné video z Kyjeva. Dne 17. března, přišly tři desítky příznivců Natalie Vitrenko - většinou starší lidé, důchodci - s červenými nápisy na  shromáždění na památku legitimního referenda za zachování SSSR. Tato událost vypadala, že bude klidná a nevzrušená – stáli jsme a povídali si. Ale deset minut po začátku jsem najednou viděl, že na starce se řítí hejno nacistických hrdlořezů. Gangsteři je chtěli ponížit, sebrat prapory, vyválet ve vápně, odehnat. Narušili shromáždění, napadli staříky. Ale staříci neměli v úmyslu utíkat. Odolali náporu nacistů a bránili se. Třenice trvala jen pět minut, po nichž rváči, zle potlučení, ustoupili, zanechali "bojiště" dědečkům. Těchto pět minut ověřilo  existenci nepokořeného Kyjeva – pokud v něm žijí takoví staří lidé. Toto video omlouvá každého, kdo se rozhodne držet na uzdě moskevské "majdan-nacisty" při budoucích "pochodů mrtvol". Tato "Bitva o Dněpr" je nyní také součástí naší historie.

 

Věčný příběh

Ze zpráv Ministerstva obrany ze Sýrie vidíme, že právě v těchto dnech se naše VKS podílejí na boji o Palmyru. Že jsou tam vytvořeny podmínky pro obklíčení a konečnou porážku ISIS.

Přemýšlím o tom po dobu šesti měsíců stále to nemohu plně pochopit. Je to Palmyra, chlapi! Skutečně se na tom podílí ruští vojáci (vždyť jsou tam naši piloti)? Bravo snímkům na pozadí zřícenin, které nyní nemají oblouk z obálky učebnice historie z antiky pro 5. ročníku.

Pal-mi-ra. Nebúkadnezar ji obsadil. Trajan ji dobyl a zničil - a Adrian obnovil. A po třinácti stoletích opět Timur. Minula epocha - a nyní jsou tam Rusové. Také vstoupili do tohoto věčného boje o město –  se stíny Babyloňanů, Římanů, Mongolů. Stali se účastníky událostí, které město odsuzovaly k zániku, a měly se obejít bez nás.

Nejprve dobudeme. Pak obnovíme. Je snadné spatřit v tomto úsilí marnost, bezcenné plýtvání tváří v tvář věčnosti. Ale zdá se, že to je špatný pohled na věc. Spíše jsou taková místa klíče k historické nesmrtelnosti celého národa. Kde jsou Chaldejci, kde Římané? A kamení Belova chrámu si je pamatuje. Pamatují si je i texty a děti země na severu, když se po dvou tisících letech pilně učí o starověkých lidech.

 

Rozlišit člověka

Ale co  bylo třeba … Jak to říci?

Stručně řečeno, operace v Sýrii trvá již šest měsíců, ale dosud nepřišlo žádné současné  vyprávění o našem konkrétním vojákovi: pilotovi, poradci, specialistovi, požárním technikovi. Podrobnosti o jejich práci není možné zjistit. Mlčením jsou zastřeni hrdinové, kteří se vyznamenali v boji. Zveřejňována jsou pouze jména padlých.

Již šest měsíců jsme svědky operacím z výšky, sledovaným satelity. A obraz je samozřejmě zarážející. Je to úder z Kaspického moře, z ponorky. Ale je možné přiblížit  obraz? Aby, stejně jako v "bitvě na řece Dněpru", byl vidět člověk - konkrétní voják?

Je to otázka osobní bezpečnosti a státního tajemství, všechno chápu . Ovšem příběh o zázračné záchraně druhého pilota Su-24 po sestřelení Turky - to není možné ani teď alespoň sdělit podrobnosti?

Vědomí mas je plné báchorek a skutečných příběhů z Donbasu, pamatuje si jména jeho velitelů, nezapomene na hrdinství jeho milicí. Obě čečenské války jsou vykresleny osobními příběhy pamětníků, živých a mrtvých. Není mlčenlivý ani Afghánistán.

Sýrie je skoupá na živé příběhy. Jeho kameny jsou mlčenlivé. Není čas ticho narušit?

 

Vytrvalý voják

S ohledem na to se mi zachtělo podívat na sovětské učebnice dějin antiky, s Palmyrou na obálce. Umístil jsem ji na web, zpřístupnil online. A najednou jsem narazil na obrázek, který mi dokonce i mnoho let po 5. ročníku nedal pokoj.

Líčí epizodu z čínské historie, povstání žlutých turbanů. Ujíždí vozík v němž napůl leží šlechtic. Byl smrtelně zraněn šípem. Povstalci zaútočili zpoza kopce, jejich společníci se schovávali v úkrytu za stromem.

Jeden z ochránců velmože byl zabit. Druzí dva jsou zmateni, chystají se zahodit své meče a uniknout. Pouze čtvrtý, poslední ochránce, stojí jako vrostlý do země.

Z nějakého důvodu mi ho vždy bylo líto. Velmi se mi líbil (i když jsem chápal, že "dobrou stranou" zde jsou – žluté turbany. Do mé paměti se otiskl jeho neochvějné držení těla, nohy široko od sebe, jistý úchop meče.

Je skryt za kmenem stromu. Jeho hlava se otočila směrem k velmoži. Velitel je mrtev a jeho vlastní smrt je nevyhnutelná, není za co dále bojovat, ale nic v pozici vojáka nedává pochybnost o jeho odhodlání.

Pokaždé jsem se snažil představit si, co se s ním stalo dál. Ale s vědomím, že voják je odsouzen k záhubě, jsem byl velmi rád, že se čas na obrazu zastavil. Zamrzl čas - ale ne příběh.

... Tuto učebnici jsem si prohlédl za jednu noc ještě ve čtvrté třídě. Vytrhl jsem ji ven z balíku sběrového papíru pohozeného na školním dvoře. Z tohoto důvodu, že jsem ji sebral, jsem se neodvažoval ukázat ji svým rodičům, ale prohlížel ji v noci s baterkou, hlavu schovanou pod deku. A když jsem otevřel palcem zalepené stránky, usiloval jsem  samozřejmě, podívat se na text o Alexandrovi, o Spartakovi. Protože jsem již četl  Šachermajra a Giovagnoliho, nebyl pro mne žádný rozdíl mezi akademismem a patosem. Hrdinové byli pro mě živí.

Stále si pamatuji vůni stránek, smíchanou s mým vlastním potem ...

Zdá se, uvědomil jsem si právě tehdy, že nějaký jiný chlapec z daleké budoucnosti, z neznámé země, přesně tak bude ležet a číst vzrušeně učebnici dávné historie, nyní ještě neexistujícím jazykem - asi o Moskvě, o naší válce, o Gagarinovi a udatném vojákovi.

 

Denis Tukmakov     24. března 2016

http://www.zavtra.ru/content/view/myi-vernulis-v-istoriyu/

Pro České národní listy volně přeložil P. Rejf