Volby rozhodne bída. 200 tisíc rodin není bez dávek schopno bydlet

V posledních pěti letech stále významně roste počet nezaměstnaných a zároveň těch, kteří jsou závislí na sociálních dávkách. Podpora podle informací serveru Aktuálně.cz drží nad vodou 200 000 domácností a právě ty mohou významně ovlivnit volební výsledky. Strany bývalé vládní koalice zaplatí za nárůst nezaměstnanosti a sociální nejistoty malým volebním ziskem.

Důvodem nárůstu případných voličů stranám, které se zaměřily především na protest proti celé politické garnituře, je podle serveru Aktuálně.cz sociální propad, který v posledních pěti letech zažila přímo na sobě nebo nepřímo u svých známých značná část obyvatelstva.

Ze statistik vyplývá, že nezaměstnanost pomalu rostla během pěti let krize a dosáhla dvojnásobku předkrizového období. Dvě stě tisíc domácností by prý letos bez státní podpory nedokázalo zaplatit náklady na byt, sto třicet tisíc rodin by pak nemělo ani na potraviny. Server Aktuálně.cz uvádí, že roste počet osob, které pobírají dávky v hmotné nouzi.

Sociální jistoty jsou podle sociologa Jana Herzmanna hlavním motivem nadcházejících voleb. "I když krize u nás nebyla příliš hluboká, přece jen značná část populace na sobě pocítila nějaké negativní dopady vývoje ekonomiky," cituje Aktuálně.cz Herzmanna.

Právě tato skupina lidí ohrožených chudobou promluví do voleb. Aktuálně.cz však uvádí, že i strany, které slibují silný sociální stát, mohou nabízet jen pokus o udržení současného nákladného systému.

Připravil Ing. Pavel Rejf, CSc.