Víc důslednosti

 

   Naši aktivisté, kteří kritizují prezidenta Zemana za navazování kontaktů s Čínou, po nocích hanobí čínské vlajky a protestují u příležitosti návštěvy čínského prezidenta v Praze, jsou lidé neobyčejně zásadoví, chybí jim však větší důslednost. 

   Pokud mají jejich protesty zasáhnout Čínu ještě drtivěji a přivést tuto pomýlenou zemi zpět do rodiny spravedlivých, do jejíhož pevného jádra spolu se Saúdskou Arábií, Katarem a Tureckem náležíme, je třeba protest zaměřit i proti těm, kdo Číně na její nedobré cestě pomáhají.

   Kde by dnes byla Čína, pokud by se nenašly režimy, které ve své lidskoprávní vlažnosti nejenže vítají její představitele, ale udržují s ní velice čilé obchodní styky a dynamizují její ekonomiku, to vše natruc dalajlámovi.

   Naši stateční aktivisté propásli obrovskou příležitost třeba v době, kdy se čínský prezident Si Ťin-pching projížděl ve zlatém kočáře s britskou královnou Londýnem nebo když byl přijat se všemi státnickými poctami v Bílém domě.  

   Kromě státní večeře ve Washingtonu tehdy proběhla řada jednání s předními americkými podnikateli, na programu byla mimo jiné návštěva sídla internetové firmy Microsoft v Redmondu.

   V Praze se přitom před americkou ambasádou nekonala ani jedna jediná  demonstrace na protest proti této vstřícnosti evidentně levičáckého amerického byznysu natěšeného na čínské komunisty.

   Naše intelektuální elita nehnula brvou a ani jedna vlajka Tibetu u nás nezavlála, když při stejné příležitosti podepsala americká firma Boeing kontrakt v hodnotě téměř jednoho bilionu korun na dodání 300 nejmodernějších letounů do Číny.

   A kdyby jen to. V Seattlu se tehdy dohodlo, že zmíněné letouny se budou montovat v nově zřízených halách přímo v Číně, aby z toho měli škůdci lidských práv ještě větší prospěch.

   Bylo by možná správné vyšetřit, kdo tehdy tyto skandální informace zatajil před Martinem Bursíkem či Karlem Schwarzenbergem, takže jsme z jejich úst  neslyšeli ani jeden rozhořčený komentář na adresu čínských pomahačů.

   Snad si to nyní aspoň někdo vynahradí. Co tak odplivnout si před českým prezidentem a mezi zuby procedit: To máš za ten Boeing.

Prof. Jan Keller

Přišlo e-mailem