Většina Řeků podle průzkumů lituje vstupu do eura a věří v kolaps EU

 

Většina Řeků teď říká, že litují vstupu do měnové unie, přičemž většina rovněž věří, že Evropská unie je na pokraji kolapsu.

 

Průzkumová společnost Alco zjistila, že 53 procent Řeků si myslí, že vstup do jednotné měny v roce 2002 byl „špatný“, přičemž každý třetí si myslí, že země by se měla eura zbavit a vrátit se k drachmě.

 

Podpora pro drachmu je zvláště vysoká mezi mladými Řeky, kteří trpí nejvyšší nezaměstnaností v Evropě, tj. 53 procentní.

 

Šéf Alco Kostas Panagopoulos řekl, že Řekové Evropskou unii nesnáší už od počátku finanční krize, dodal však: „Teď je to ale poprvé, kdy byly v Řecku zaznamenány tak negativní pocity k euru.“

 

V době vstupu do jednotné měny byla podpora pro euro přes 70 procent, jelikož Řekové cítili optimismus ohledně evropských investic do své země a ohledně vytažení jejich ekonomiky na úroveň bohatších sousedů.

 

O 15 let později je však země zabředlá v dluzích a má nejslabší ekonomiku v měnové unii. Její vláda zvolená na radikálně levicové platformě se však převážně podvolila požadavkům Bruselu na drsné výdajové škrty.

 

The Times hlásí, že tento průzkum rovněž zjistil, že pouze 40 procent Řeků si myslí, že EU se v nadcházejících letech nerozpadne, což z nich činí ještě větší pesimisty ohledně budoucnosti tohoto bloku, než jsou Britové, kteří si loni odhlasovali odchod z EU.

 

Řecko, které se už tak potýká s hroutící se ekonomikou, rovněž trpí břemenem migrace, neboť je pro migranty jedním z hlavních vstupních bodů do Evropy.

 

Guvernér Řecké národní banky Yannis Stournaras loni řekl, že náklady na potýkání se s migrační krizí budou větší než 600 milionů euro (19,2 miliardy Kč).

 

Zdroj centrální banky náklady odhadl na asi 600 milionů euro, ale pan Stournaras řekl: „Tento odhad byl založen na předpokladu, že Řecko bude pouze tranzitní zemí, když teď ale musíme to ohromné množství uprchlíků hostit, tak se ten odhad bude muset zrevidovat.“

 

Zdroj: breitbart.com

Vytvořeno 7. 1. 2017

AC24.cz