Veřejnost je okradena privatizacemi a deregulacemi

24.února 2016 " Informace Clearing House " – Privatizační a deregulační hnutí se ukázalo být selháním.

 

Privatizace v Británii za vlády Thatcherové má svůj původ v přesvědčení, že absence motivace manažerů a akcionářů s podílem ve znárodněných podnicích má za následek neefektivitu provozu, s pokrýváním jeho ztrát vládou. Podobně jako jsou pokrývány ztráty velkých soukromých bank dnes. Vláda Thatcherové věřila, že zprivatizování socializovaných firem by snížilo rozpočtový schodek ve Velké Británii a odstranilo tlak na britskou libru.

 

V současné době je privatizace cestou, jak vlády mohou odměnit kumpány tím, že jim cenné veřejné zdroje prodají za nízkou cenu. Když britská vláda privatizovala poštovní systém, vyskytly se novinové zprávy, že jedna poštovní nemovitost v Londýně samotná odpovídá pořizovací ceně celého systému poštovních služeb.

 

Privatizace je také způsob, jak konzervativci, kteří protestují proti sociálním důchodům a národnímu zdravotnímu pojištění, mohou zastavit "podporu blahobytu daňových poplatníků". V USA chtějí konzervativci privatizovat systém sociálního zabezpečení a zdravotní péče. Ve Velké Británii konzervativci chtějí privatizovat státní systém zdravotní péče.

 

Vypadá to, že britská konzervativní vláda podniká krok směrem k privatizaci státního systému zdravotní péče, jednu z velkých sociálních reforem v britské historii. Https://www.rt.com/uk/333270-nhs-professionals-privatized -deloitte /

 

V USA existují zastánci privatizace národních lesů. V některých ohledech jsou lesy již privatizovány, když soukromé dřevařské společnosti mají dovoleno kácení stromů za příznivé ceny, a často dokonce pro ně vláda staví silnice.

 

Deregulace v USA má za následek vysoké ceny a špatné služby. Když byly letecké společnosti regulovány, soutěžily ve svých službách. Měly náhradní vybavení, takže závady neznamenaly rušení letů. Mezipřistání nepožadovalo dodatečné příplatky.

 

Když AT & T měla regulovaný komunikační monopol, byla služba vynikající a cena nízká. V současné době máme velké množství neregulovaných místních monopolů, a ceny jsou vysoké. Spodní mez ceny a manažerské bonusy jsou pro firmy mnohem důležitější než služby. Zákazníci mají zkušenosti s trvalým přerušením služby. Údržba a zlepšení širokopásmových spojení jsou obětovány za platy pro vedoucí pracovníky.

 

V USA a Velké Británii stouplo školné na veřejných univerzitách tak vysoko, že byly univerzity ve skutečnosti privatizovány. Když jsem šel na vysokou školu nebyla žádná taková věc jako studentské půjčky. Výuka byla hrazena státem a koleje zajišťovaly levné bydlení a stravu. Většina studentů ve státních vysokých školách byli obyčejní občané.

 

Mnoho aspektů americké armády bylo privatizováno. Služby, které si armáda dříve poskytovala sama, jsou nyní předávány soukromým společnostem za vysoké náklady.

 

Důvody pro privatizaci a deregulaci musí být přezkoumány ve světle reálných důkazů a skutečných důvodů, které jsou při ní sledovány.

Dr. Paul Craig Roberts  byl asistentem ministra financí pro hospodářskou politiku a spolupracovník redaktor listu Wall Street Journal. Byl sloupkařem pro Business Week, Scripps Howard News Service, a tvůrcem Syndicate. Měl mnoho univerzitních přednášek. Jeho internetové sloupky přilákaly celosvětovou pozornost. Robertsovy nejnovější knihy jsou Selhání Laissez Faire kapitalismu a ekonomický zánik Západu (The Failure of Laissez Faire Capitalism and Economic Dissolution of the West) , Jak byla ztracena Amerika (How America Was Lost) , a  Neokonzervativní ohrožení světového řádu (The Neoconservative Threat to World Order).

Paul Craig Roberts

http://www.informationclearinghouse.info/article44293.htm#sthash.6IRqBBMi.dpuf

Volný překlad pro České národní listy P. Rejf