Válka si dovolenou nebere

Spousta utrpení, městečka kompletně srovnaná se zemí, neustávající palba, ale i plné obchody a především lidé, kteří jsou za svůj domov ochotni položit život. Takový je válkou zmítaný Donbas.

Doněckou oblast nám takto popsal velitel Československých vojáků v záloze za mír Ivan Kratochvíl, který se tam byl koncem ledna na několik dní podívat. Konflikt, který zde trvá již dva roky, se nyní navzdory Minským dohodám kvůli změnám na geopolitické scéně opět intenzivně rozhořel. »Přijeli jsme tam bohužel v době, kdy na základě toho, že se změnila nástupem nového amerického prezidenta do úřadu rovnováha ve světové politice, přestal platit dosavadní status quo, podle něhož se lidé naučili žít,« popisuje Kratochvíl.

Doposud byl totiž klid alespoň přes den, ke střelbě docházelo pouze za nepřítomnosti lidí z mise OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě). »Doněck podle toho žil, věděli, že je mohou ostřelovat v noci a byli na to připraveni, ale přes den se tam dalo normálně fungovat,« říká Kratochvíl s tím, že nyní se však ukrajinský prezident Petro Porošenko rozhodl, že situaci zlomí silou. Kyjevu se nedostávají peníze a jedinou šanci tak vidí skrz vojenské akce. »V podstatě byl Porošenko už částečně úspěšný. Dostane přeci peníze z EU, sice tomu říkají půjčka, ale všichni vědí, že je to půjčka nevratná, tedy zahozené peníze,« konstatuje Kratochvíl. Doněčtí ale nervy neztrácejí a veškeré pokusy o průlom zatím končí neúspěšně.

Nejděsivější však podle Kratochvíla je, že městská oblast fakticky zdánlivě funguje normálně. »Doněcká oblast to je jako takové přerostlé Ostravsko, všude doly, viděl jsem i jeden, který normálně pracoval. Vevnitř ve městě je normální život normálního evropského města. Plné krámy, fungující školy, úřady, kavárny, hospody, restaurace… Jezdí tam trolejbusy a tramvaje, mimochodem lístek na městskou dopravu stojí tři rubly, což je na naše koruna padesát… Ale ta válka tam je, je tam podvědomě přítomná a výbuchy jsou slyšet,« dodává Kratochvíl, s nímž o jeho cestě vydáme podrobný rozhovor.

(cik)
FOTO – Ivan KRATOCHVÍL

http://www.halonoviny.cz/articles/view/45097607

Přišlo e-mailem