Válka přichází a globální finanční situace je mnohem horší, než si můžete představit

 

Na první pohled se věci zdají být docela v klidu v polovině července 2016. Největší novinkou jsou spekulace obklopující volbu Donalda Trumpa, akciový trh ve Spojených státech stále dosahuje nových rekordních hodnot všech dob a média, zdá se, jsou zcela posedlá milostným životem popové zpěvačky Taylor Swift. Ale pod povrchem  je velmi odlišná situace. Jak uvidíte dále, podmínky pro "příšerné bouře" se připravují velmi rychle, a zbytek roku 2016 slibuje, že bude mnohem chaotičtější než to, co jsme dosud znali.

 

Začněme Čínou. V úterý rozhodl mezinárodní tribunál v Haagu v neprospěch Číny územní nároky v Jihočínském moři. Čínská vláda oznámila dopředu, že neuznává jurisdikci soudu a nebude dodržovat toto rozhodnutí. Ve skutečnosti se Čína dostává do ještě většího odporu v důsledku tohoto rozhodnutí. Neslyšeli jsme o tom mnoho v médiích USA, ale podle mezinárodních zpráv (hlásí Arirang.com ) vydal čínský prezident Xi Jinping příkaz Lidové osvobozenecké armádě "připravit se na boj" se Spojenými státy v případě, že Obamova administrativa bude nutit  Čínu, aby opustila tyto ostrovy v Jihočínském moři ...

 

"Boxun News“ sídlem v USA uvedl v úterý, že instrukce byla dána pro případ, že Spojené státy provedou provokativní akci v těchto vodách. Americké mateřské letadlové lodě a stíhačky již byly do regionu zaslány, v očekávání provádění cvičení čínského námořnictva poblíž sporných Paracelských ostrovů. Loni v říjnu Čína uvedla, že "se neobává" vést válku s USA po incidentu, kdy torpédoborec USA Lassen porušil 12 mílovou námořní zónu Číny kolem Subi a Mischiefských útesů v Spratlyském souostroví.

 

Mezitím jde vztah mezi Spojenými státy a Ruskem i nadále od desíti k pěti. Instalace systému protiraketové obrany v Rumunsku je jen posledním incidentem, který má Rusy naprosto rozhořčit. Při veřejném vystoupení 17. června se ruský prezident Vladimír Putin snažil, aby západní reportéři pochopili, že je svět tažen k válce ..."Víme, co se každý rok připravuje a protistrana ví, že to víme. Varujeme ty, kteří vypravují “pohádky“, a ty, kteří si je koupili a šíří desinformace mezi občany svých zemí. Ti lidé nemají pocit hrozícího nebezpečí, to je to, co mi dělá starosti. Proč nerozumíte tomu, že je svět tažen nevratným směrem? Zatímco se  předstírá, že se nic neděje. Už nevím, jak toto vědomí dostat až k vám." A samozřejmě - Rusové horečně provádějí vyzbrojování a modernizaci své armády v přípravě na potenciální budoucí konflikt se Spojenými státy. Právě dnes jsme zjistili, že Rusové pracují na vývoji hypersonického strategického bombardéru, který bude mít schopnost zasahovat cíle jadernými hlavicemi z vesmíru.

 

Bohužel, Obamova administrativa nemá podobný pocit naléhavosti. Velikost našeho strategického jaderného arzenálu klesla zhruba o 95 procent od vrcholu studené války a mnohá z našich zařízení jsou zastaralá - stále v realitě telefonů s otočným voličem a s 8 palcovými disketami pro počítače, které byly široce používány již v roce 1970.

 

Ale válka s Čínou nebo Ruskem snad nevypukne do konce roku 2016. Mnohem bezprostřednější obavy mám z toho, co se děje na Středním Východě. Situace v Sýrii se stále zhoršuje, ale je to Izrael, který by měl být středem pozornosti. Již v březnu, Wall Street Journal uvedl, že Obamova administrativa chce oživit mírový proces na Středním Východě předtím, než Obama odejde z funkce, a že rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by rozdělila Izrael a nastavila parametry pro palestinský stát je rozhodně ještě na stole ...Bílý dům pracuje na plánech oživení po dlouhá léta pozastavených jednání na Středním východě, než prezident Barack Obama odejde z funkce, včetně možné rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by nastínila kroky směrem k dohodě mezi Izraelci a Palestinci. Izrael čelí neklidné Evropské unii, podporující francouzskou iniciativu, která se snaží nastínit budoucí mírové dohody do konce roku, která by pravděpodobně zahrnovala výzvu k odchodu izraelských vojsk a vytvoření palestinského státu.

 

Po celá léta se Barack Obama snažil zdůraznil potřebu palestinského státu, a teď, když jeho druhý termín se blíží ke konci si jistě uvědomí, že toto je jeho poslední šance, aby bylo přijato opatření v rámci OSN. V případě, že se rozhodne „zmáčknout spoušť“ a podpořit rezoluci OSN o formálním založení palestinského státu, bude to téměř jistě před volbami v listopadu. Takže v příštích měsících budeme sledovat tento vývoj velmi pečlivě.

 

A je zajímavé poznamenat, že existuje organizace s názvem "Američané za okamžitý mír", která sbírá podpisy a velmi naléhavě žádá Obamu, aby podpořil rezoluci OSN tohoto druhu. To může položit základ pro dohodu v podobě dvou států v budoucnu tím, že podpoří izraelsko-palestinské dvoustátí v Radě bezpečnosti OSN. Takové řešení by obnovilo americké vedení v izraelsko-palestinské aréně, to by teď zachoval dvoustátní výsledek. A byl by to dar příštímu prezidentovi, který by mu ponechal konstruktivní možnosti pro následné akce v izraelsko-palestinské aréně, na místo stále se zhoršující politiky zamrzlého statu quo existujícího dodnes. Je však smutné, že rezoluce OSN, která rozděluje Izrael a formálně zřizuje palestinský stát, nepřinese trvalý mír. Namísto toho by to mohla být největší chyba Obamovy éry, která by připravila půdu pro velkou válku mezi Izraelem a jeho sousedy.

 

Zároveň se vše děje za situace stavu celosvětové hospodářské krize, která i nadále eskaluje. I přesto, že finanční trhy v USA vypadají, že jsou v tomto okamžiku ve skvělé kondici, nevypadá tak ale zbytek světa. Stačí se podívat na zemi, která je hostitelem olympijských her v létě tohoto roku. Brazílie se utápí v nejhorším hospodářském útlumu, který zažila od dob Velké krize v letech 1930 a guvernér Rio de Janeira vyhlásil "stav finanční nouze". Vedlejší venezuelská ekonomika se zcela zhroutila, a někteří lidé jsou tak zoufalí, že loví kočky, psy a holuby na jídlo. Čína zažívá nejhorší hospodářský útlum, který jsme viděli v posledních desetiletích. Japonci se stále snaží, aby byl konec jejich "ztracené dekády" a bankovní krize v Evropě se zhoršuje s každým dalším měsícem.

 

Nedávno jsem hovořil o pokračující implozi největší a nejvýznamnější banky v Německu. Ale rozhodně jsem nebyl jediný s varováním o tomto problému. V jednom ze svých nedávných článků také Simon Black okomentoval turbulence "nejnebezpečnější banky v Evropě" ...Dobře kapitalizované banky mají mít dvoumístné hodnoty kapitálových záloh, přitom s nízkým rizikem. Deutsche Bank ale má úroveň kapitálu ve výši méně než 3% (stejně jako Lehman), a neuvěřitelně riskantní základnu aktiv, která se pyšní pomyslnými deriváty za více než 70 bilionů $, zhruba o velikosti světového HDP. Ale samozřejmě, stále není Deutsche Bank věnována dostatečná pozornosti od médií hlavního proudu, protože se věnují ohromujícímu hroucení bank v Itálii, Španělsku a Řecku. Zde je více od Simona Blacka: ... Italské banky sedí na více než 360 miliardách eur špatných úvěrů a právě teď zoufale potřebují masivní finanční výpomoc. Výpočty MMF ukazují, že kapitálové krytí italských bank patří k nejnižším na světě, těsně před Bangladéšem. A to není ani celý  povrch problémů v dalších bankovních institucích. Španělské banky se usilovně snaží navýšit miliardy kapitálu ke krytí trvalých ztrát z poslední krize. V Řecku je více než 35% všech úvěrů v bankovním systému klasifikováno jako "ohrožené".

 

Přestože Americké akcie v této chvíli vypadají dobře, pravdou je, že biliony dolarů z akciových trhů byly v celosvětovém měřítku ztraceny za poslední rok. Pokud nejste obeznámeni s tím, co se děje na zbytku planety, může to být pro vás překvapení. Během svého nedávného vystoupení na Morningside, jsem ukázal některé šokující grafy, které ukazují, jak dramaticky se globální trhy posunuly za posledních 12 měsíců. Mě by se opravdu líbilo, kdyby zbytek roku 2016 byl stejně tichý a klidný, jako bylo posledních pár dní. Bohužel vůbec nevěřím, že k tomu dojde. Tyto bouřkové mraky houstnou a podmínky pro "příšerné bouře" narůstají. Je smutné, že většina lidí nebude rozumět tomu, co se děje, dokud nebude příliš pozdě.

 

Michael Snyder, 13. červenec, 2016

http://theeconomiccollapseblog.com/archives/war-is-coming-and-the-global-financial-situation-is-a-lot-worse-than-you-may-think

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf