Válka je válka

Eduard Lozanskij

O tom, co pomůže Trumpovi zvítězit ve válce s globalisty

 

Svým vítězstvím ve volbách vyhrál Trump jen jednu bitvu, ale ne válku. Ta neutichá. Ti, kteří volili Clintonovou, média a tak zvaný establishment zahrnující elity jeho vlastní Republikánské strany budou hledat jakýkoliv důvod, aby mu přinejmenším neumožnili realizovat reformy, ale ještě lépe, aby se domohli jeho impeachmentu.

 

Po předešlých skandálech začaly rozsáhlé protesty kvůli jeho výnosu o některých omezeních na příchod běženců a udělování víz občanům sedmi zemí, z nichž může přicházet terorismus. Omezení budou trvat maximálně 120 dní (kromě Sýrie), než budou vypracovány nové metody ke zjišťování potenciálně nebezpečných osob pro USA. O tom hovořil již v předvolební kampani a mohlo by se zdát, že bude podpořen všemi občany, jde přece o jejich bezpečnost.

 

Nicméně tisk, ve skutečnosti přeměněný na dobře organizovanou opozici, zahájil proti této Trumpově iniciativě divokou kampaň. Demokraté v Kongresu najednou začali vidět porušování lidských práv a Obama, který sám za své vlády nařizoval různá omezení podobného charakteru, teď náhle protestuje. Přitom se nic moc neděje, z více než 300 tisíc lidí denně přibývajících na americká letiště jich bylo k doplňující prověrce zadrženo 109 a poté byli propuštěni.

 

Hledat tu nějakou logiku je marné. Válka je válka. Protože se zřejmě Trumpovi odpůrci neuklidní, bude muset jeho tým zlepšit vysvětlování a PR. Establishment v něm vidí outsidera, jehož program ohrožuje veškerá privilegia elit. Ideologové globalizace agresivně prosazovali americký model demokracie v zahraničí, aniž by brali v úvahu historická, kulturní, náboženská a další specifika zemí, kterým byl tento model vnucen. Trump takový drahý experiment odmítá a hodlá se zabývat především zlepšením života lidí své země.

 

Když Rusko odmítlo neustálé kázání Washingtonu, bylo přiřazeno k nepřátelskému táboru. Jenže podle názoru Trumpa je právě ono logickým spojencem, především v boji s terorismem, ale možná i při řešení dalších problémů, týkajících se obou zemí. Před Trumpem je herkulovská práce: musí nejen ustát své, dá se říci že revoluční myšlenky, ale také se postavit na odpor stejnému „washingtonskému marastu“, který se sám chystá „vysušit“. Je možno očekávat složité období střetů a krizí.

 

Naštěstí jsou na straně Trumpa desítky milionů obyčejných Američanů, kteří chtějí pokračovat s ním. I v Evropě je mnoho jeho příznivců (kromě nenávistných místních elit) a jsou i předpoklady, že se v některých evropských zemích dostanou k vládě.

 

Ruský faktor, odpůrci Trumpa proti němu využívaný, může sehrát pozitivní roli pro úspěch jeho hlavní myšlenky – o společném úsilí k úplnému zničení hlavních sil mezinárodního terorismu. Pojem „bratr ve zbrani“ nachází odezvu u většiny lidí bez ohledu na jejich politické smýšlení. Stojí za připomenutí, že loni 25. dubna proběhly současně v Moskvě i ve Washingtonu oslavy amerických i sovětských účastníků legendárního setkání na Labi, symbolu ukončení druhé světové války, a to bez ohledu na vyvrcholení protiruské kampaně v USA. Dnes přišel čas na obrodu ducha Labe.

31. ledna 2017

Převzato z Izvestija.ru

Outsidermedia.cz