V barvách podzimu

  

   Volby do krajů a třetiny Senátu přebarvily politickou mapu. Voliči v nich nehodnotili kvalitu práce jednotlivých krajských zastupitelstev, ale vyjadřovali své preference k celým politickým stranám.

   Není to zase tak dávno, co byly všechny kraje modré, vládla v nich ODS. Dnes je tato strana ráda, když někde náhodou dosáhne na dvouciferný výsledek. TOP 09 trčí nad propastí a Miloslav Kalousek už jistě zvažuje založení nové strany, tentokrát nějaké důvěryhodnější.

   Po ne tak dávném propadu pravice tedy nyní nepřízeň voličů těžce pochroumala levici. Sociální demokracie přišla téměř o všechno, o co se přijít dalo, a její jedinou šancí je, že si to přizná. Hůře dopadli už jen komunisté, přičemž současné vedení si to nepřizná zcela zaručeně. Jako kdyby toužilo vydat se za Kalouskem. 

   Stáváme se prostě evropskými. I u nás lidé opouštějí zavedené strany a volí nově vzniklé formace, které se vyhýbají tomu, aby se vymezovaly v pravolevých souřadnicích. Politický program v klasickém slova smyslu nemají, jejich jediným programem je těžit z propadu pravice i levice. Vizi nahrazují dobře zvládnutou technikou a ve volební kampani prodávají své kandidáty pomocí fint běžně používaných i v jiných formách reklamy. 

   Dříve měly kraje barvu modrou, potom oranžovou, dnes hýří barvami podzimu. Může se z toho stát podzim demokracie, pokud levice a pravice nechytí druhý dech. Jestliže se omezí na to, že budou společně démonizovat Andreje Babiše, jen mu tím usnadní vítězství v parlamentních volbách příštího roku. Za ušetřené peníze si pak bude moci koupit nějakou další firmu, aby se blýsknul jejím řízením.  

 

Prof. J. Keller

Přišlo e-mailem