V Srbsku postaví pomník obětem agrese NATO

Fotolia/ Vladimirnenezic

22:20 11.04.2017(aktualizováno 22:39 11.04.2017)  

 

Srbské úřady postaví pomník obětem bombardování NATO v roce 1999. Oznámil to agentuře Sputnik-Srbija premiér a zvolený prezident země Alexandar Vučič.

 

„Srbsko splní své závazky vůči nevinným obětem agrese proti naší země. To je naše povinnost a ukazatel našeho odpovědného přístupu k budoucnosti. Toto zlo se nesmí nikdy opakovat", prohlásil Vučič.

 

Této iniciativě požehnal patriarcha srbský Irinej, a schválili ji úřadující prezident Srbska Tomislav Nikolič, prezident Republiky Srbské Milorad Dodik, režisér Emir Kusturica, prezident Srbské akademie věd a umění Vladimir Kostič a náměstkyně ředitele Ústavu pro ochranu kulturních památek Ivana Prodanovičová Rankovičová.

 

Vojenská operace NATO proti Jugoslávii probíhala od 24. března až do 10. června 1999. Útokům byly vystaveny jak vojenské, tak i civilní objekty. Přesný počet zahynulých pokojných obyvatel dosud nebyl stanoven. Jde přibližně o 2000 lidí, mezi nimiž jsou stovky dětí.

 

Přesto, že od těchto tragických událostí uplynulo už 18 let, v srbské metropoli není zatím společný memoriál. V Bělehradu je pomník obětí bombardování státní televize RTS, pomník zahynulých gardistů a pacientů klinického střediska Dragiše Mišoviče, malý pomník tříleté holčičky Milice Rakičové zahynulé při bombardování, a Věčný oheň a Parku družby. Pomníky obětí jsou také v mnoha srbských městech, a přitom není ani jeden společný památník všech obětí vojenské operace z roku 1999.

...