V Moskvě očekávají Merkelovou

Sergej Katyšev

 

Výsledkem jednání ministrů zahraničí Ruska a Německa v Moskvě bylo dojednání návštěvy Merkelové v Kremlu. Spolu s ní by měl přicestovat i německý prezident.

 

Dojde k prolomení politické blokády?

 

Západ zavedl blokádu proti Rusku po jím zorganizovaném rusofobním převratu v Kyjevě. K prolomení dosud nedojde. Novinářům to potvrdil Putinův tiskový mluvčí Peskov. Podle jeho slov neznamená návštěva Merkelové obnovení mezistátních konzultací mezi Ruskem a Německem.

 

Co tedy bude senzační návštěva Merkelové znamenat?

 

Ještě do nedávna byla kancléřka Moskvou silně „uražena“. Návštěva bude zřejmě znamenat novou, především geopolitickou realitu. Nejedná se o Ukrajinu, Moskva ani Berlín nemohou přimět Kyjev, který má hlavního sponzora ze oceánem, aby plnil minské dohody. Pokud by k tomu mělo dojít, musel by sám sebe demontovat a na to přirozeně nepřistoupí, nerozhodne se odtrhnout od sebe Donbas. Nějaké naděje, že Rusko „odloží“ Donbas a tím spíš, že se zřekne Krymu, sotva seriózní západní politici chovají. Merkelová seriózní politička je, ať veřejně říká co chce. V Moskvě se bezpochyby objeví ne proto, aby uzavřela nějakou úmluvu ohledně Ukrajiny, ale aby v neformální atmosféře porozmýšlela se svým ruským protějškem, jak obnovit spolupráci a vzájemný obchod za podmínek pokračujících sankcí, jak je učinit formálními.

 

K čemu to všechno je?

 

Nepřátelství Evropy k Rusku kvůli Krymu a Donbasu Evropanům nic dobrého nepřineslo. Následky sankcí už Rusko překonalo, začal hospodářský růst a nikomu nic „vracet“ nehodlá. Přitom postavení EU a zvláště Německa se za poslední období vážně zhoršilo. Západní Evropané považovali USA tradičně za svého ochránce a podporovatele, jenomže za nové americké administrativy tomu tak není. Dnes USA špatně skrývají zřetelné nepřátelství k EU a speciálně k Německu, ve kterém vidí svého hlavního evropského hospodářského a obchodního konkurenta. V Berlíně pravděpodobně zjistili, že Američané Němce „opustili“ nejen v záležitosti Ukrajiny, ale i protiruských sankcí. To oni nejprve podněcovali šílenou migrační politiku, za Obamy za ni Merkelovou chválili, avšak za vlády Trumpa vyhlašují, že to byla katastrofální chyba. Navíc vyhrožují obchodními válkami obviňujíce SRN, jejímž je USA hlavním obchodním partnerem, z diskriminačního obchodování. Krom toho je v dohledu perspektiva radikálních změn v důsledku Brexitu, vzbouření Polska a problémy na jihovýchodě Evropy. To vše znamená pro hlavního věřitele v EU nepokoje. Za několik měsíců budou v SRN volby a druhý požadavek voličů k Merkelové, po migrantech, se bude týkat omezování hospodářských vazeb s Ruskem, což Němcům přineslo velké ztráty.

 

Další důležitá okolnost je pevné přesvědčení Západu, že výsledky voleb nyní závisejí na „ruských hackerech“, ačkoliv nedávná odhalení WikiLeaks ukázala, že to tak jednoduché není. I v Berlíně se toho bojí a možná považují setkání německé kancléřky s ruským prezidentem za záruku, že třeba toto nebezpečí z východu nebude. V novém světě by Evropa a Německo měly začít žít podle vlastního rozumu a budovat vlastní politiku. Nejlepší způsob, jak to demonstrovat, je přijet do Moskvy.

 

Převzato z Politobzor.net

11. března 2017

outsidermedia.cz