V Moskvě má být 11. všeslovanský sjezd

 

Ve dnech 23. až 25. září se konala schůze Mezinárodní slovanské rady (MSR) ve slovenské Senici. Zúčastnili se představitelé slovanských výborů Běloruska, Ukrajiny, Ruska, Bulharska, Polska, Slovenska a České republiky. Jednání řídil předseda MSR Nikolaj Fedorovič Lavriněnko.

 

Hlavní bod jednání byl stav slovanského hnutí v jednotlivých zemích a příprava 11. všeslovanského sjezdu. Složitý je stav slovanského hnutí na Ukrajině, kde se k moci dostali banderovští fašisté a politice Západu sloužící oligarchové, a v Polsku, kde síly nepřátelské slovanské spolupráci vedou protiruskou kampaň. V Bulharsku, které je jednou z nejchudších zemí Evropské unie, vzniká navíc ohrožení islamisty, podporované ze sousedního Turecka.

Mezinárodní slovanská rada projednávala přípravy 11. všeslovanského sjezdu, který se má konat v příštím roce v Moskvě. Upřesnění doby konání sjezdu a organizační zabezpečení bude určeno v dalším jednání se Slovanským výborem Ruské federace.

Setkání členů MSR bylo výborně organizačně zajištěno Slovenským slovanským výborem. Kromě vlastního jednání bylo součástí programu přijetí primátorem města Senice, zapsáním účastníků do knihy významných událostí tohoto města. Dále se uskutečnilo setkání se členy Slovanského výboru města Senice, návštěva památníku M. R. Štefánika v Březové pod Bradlom, položili jsme kytici k památníku osvobození Rudou armádou na bratislavském Slavíně a ukončili jsme prohlídkou Bratislavského hradu.

Slovanský výbor ČR děkuje bratrskému Slovanskému výboru Slovenska, zvláště jeho předsedkyni Ing. Editě Dürerové a místopředsedkyni Mgr. Dagmaře Bollové a Viktoru Luzinovi za výborné zabezpečení zasedání a bohatý program.

 

JAN MINÁŘ, Slovanská vzájemnost, č. 203, listopad 2016, str. 1

Přišlo e-mailem