V Jablonci opraví vzácnou pyramidu

Na vrchol vrátí pruskou orlici

13. února 2017 17:10

 

V jabloneckém Kokoníně opraví vzácný pomník nazývaný Pyramida. Památník z roku 1894 připomíná prusko-rakouskou válku z roku 1866 a vojáka Carla Gustava Pählkeho z pruského 4. magdeburského pěšího pluku, jenž padl 26. června 1866 u Rychnova a jehož ostatky jsou tady uložené.

 

„Z Ministerstva obrany jsme na opravu získali dotaci ve výši 562 tisíc korun, město by se na nákladech mělo podílet 241 tisíci,“ vypočítal náměstek jabloneckého primátora Lukáš Pleticha. Jablonec nad Nisou pomník nejprve staticky zajistí. Stojí totiž na hraně postupně ujíždějícího svahu. „Je třeba ho očistit od mechu, zrekonstruovat texty, aby byly znovu čitelné, a doplnit chybějící části, jimiž jsou kamenná koule s bronzovou pruskou orlicí na vrcholu a bronzové lví hlavičky, které na sloupcích držely kovové řetězy,“ popsala Ivana Řimnáčová, vedoucí odboru stavebního a životního prostředí jablonecké radnice.

 

Pomník by měl být opravený v říjnu 2017. Do obnovy Pyramidy se zapojil také Komitét pro udržování památek z války roku 1866. Ten v roce 1888 založil Jan Nepomuk Steinský, přezdívaný otec válečných hrobů, kterému nebyla lhostejná památka padlých ve zmíněné válce.

 

„Komitét zajistí výrobu chybějící žulové koule i orlice a také výrobu pamětní desky v podobě z roku 1912. Této spolupráce si velmi vážíme,“ připomíná Řimnáčová.

Text desky informoval o veteránském spolku v Kokoníně, z jehož iniciativy byla uskutečněna přestavba památníku v roce 1912.

Autor: mt

Zdroj: http://liberec.idnes.cz/v-jablonci-opr…/liberec-zpravy.aspx…