Užhorodský starosta - Před Kyjevem nás ochrání jedině zeď!

 

Zakarpatská oblast bude muset být oddělena od zbytku Ukrajiny zdí pokud kyjevský parlament schválí jazykový zákon, napsal na svém Facebooku bývalý užhorodský starosta Sergej Ratušňak.

Sergej Ratušňak, bývalý užhorodský starosta

1.únor 2017 - 11:01

 

"Přijetí zákona o úředním jazyku povede ke konfrontaci. Pokud Kyjev i nadále bude přijímat takové zákony, nezůstává nám nic jiného, než podle vzoru Donalda Trumpa, postavit zdi kolem Krymu, Donbasu, Černivci, Oděsy, Lvova a ochránit se tak před nenávistnou mocí Kyjeva, " napsal bývalý starosta.

 

Návrh zákona o ukrajinštině jako státním jazyku byl předložen dne 21. ledna v Kyjevě v Nejvyšší radě. Tento návrh předložilo 33 zástupců různých parlamentních frakcí. Navrhují "politiku jednotného státního jazyka a zrušení možností upravující používání ruského jazyka a dalších menšinových jazyků podle stávajícího zákona.

 

Podle nového zákona by ukrajinský jazyk  měl být povinný pro všechny státní správy a územní samosprávné celky,  mateřské školy, školy, vzdělávací instituce a vysoké školy. Ukrajinský jazyk by měl být používán v oblastech jako jsou  služby, média, vydavatelství a kulturní hromadné událostí.

 

Používání ruského a dalších menšinových jazyků ve výše uvedených případech bude sankcionováno. Na vše budou dohlížet „jazykoví inspektoři“.

 

Nechutný nápad ukrajinské vlády s nenávistnou jazykovou tečkou

 

Ukrajina nejdříve zakázala ruštinu a teď je na řadě polština

 

Není to první pokus jak na Ukrajině uzákonit jeden jazyk, ukrajinštinu, jako státní. V březnu 2013 se kvůli ruštině poprali poslanci v Nejvyšší radě.

 

A poslední návrhy nepoužívat ruštinu na úřadech vedly také k majdanským událostem.

 

24.února 2014, krátce poté, co prezident Viktor Janukovyč byl nucen uprchnout, byl v ukrajinském parlamentu předložen návrh zákona, kterým se ruší aktuální jazykový zákon a jako státní se uvádí pouze ukrajinština. Zákon však tehdejší předseda Nejvyšší rady Oleksandr Turčynov nepodepsal s tím, že ho nejdříve musí přijmout parlament.

 

(rp,prvnizpravy.cz,karpathir,foto:arch.)