Už je to tady. Předsedu KSČM Filipa vyzvali soudruzi k rezignaci. Bude se to řešit na ÚV.  

20. 10. 2016 12:41

 

EXKLUZIVNĚ Podle informací ParlamentníchListů.cz Městský výbor KSČM v Ostravě vyzval na svém mimořádném zasedání 17. října předsedu KSČM Vojtěcha Filipa a místopředsedu KSČM Jiřího Dolejše k rezignaci. Věc by se měla dostat na stůl zasedání Ústředního výboru KSČM.

 Foto: Hans Štembera

Popisek: Vojtěch Filip

 

ParlamentníListy.cz nedávno informovaly, že v části KSČM sílí nespokojenost se stávajícím předsedou Vojtěchem Filipem. Dalším akcelerátorem nespokojenosti byl propadák KSČM v krajských volbách. V roce 2012 získala KSČM v krajských volbách celkem 538 953 hlasů, v roce 2016 měla 267 047 voličů. Přišla o 96 krajských zastupitelů, tedy o 96 milionů korun státního příspěvku.

 

Jak ParlamentníListy.cz informovaly, nedávno došlo na ostrou kritiku předsedy Filipa na jihočeském Krajském výboru.

 

Nyní na mimořádném zasedání MěV KSČM Ostrava byla schválena výzva k rezignaci předsedy Filipa a místopředsedy Dolejše. MěV KSČM uložil Martinu Juroškovi, aby tuto výzvu přečetl a vznesl na ÚV KSČM.

 

„MěV KSČM Ostrava vyzývá vrcholné funkcionáře zodpovědné za přípravu voleb a reprezentaci strany na veřejnosti, s. Filipa a s. Dolejše, k vyvození osobní zodpovědnosti a odstoupení z funkcí. MěV KSČM Ostrava žádá ÚV KSČM o to, aby odvolal vrcholné funkcionáře zodpovědné za přípravu voleb a reprezentaci strany na veřejnosti, s. Filipa a s. Dolejše, z jejich funkcí a současně jim poděkoval za práci vykonanou ve prospěch strany,“ zní text výzvy, která bude čtena na ÚV.

 .

Naprostý debakl kvůli opatrnické politice

 

Podle autorů výzvy dopadly volby do krajských zastupitelstev pro KSČM „naprostým debaklem“. Nejednalo se ale prý o blesk z čistého nebe a již volby do Evropského parlamentu i volby do zastupitelstev obcí ukázaly, že podpora strany ve veřejnosti klesá, že jde o trend, který se objevuje po celé zemi.

 

Příčiny nelze prý hledat primárně ve špatné práci zastupitelů a dalších věcech. „Jediným racionálním vysvětlením je, že se strana stala v očích občanů, a to i těch, kteří dříve ve volbách KSČM podporovali, stranou nevyhraněnou, neaktivní, nedůvěryhodnou a nijak se neprojevující. Celá řada bývalých voličů strany již rezignovala na volby, řada dalších si zvolila jinou stranu, která lépe odpovídala jejich poptávce, ať již zaměřené na naději po změně, či pouhém protestu (zejména ANO a SPO-SPD). Jedinou nadějí, jak zastavit tento trend, je vrátit se k politice aktivní, důsledně opoziční a nebojácné... V každém případě, aby taková změna byla důvěryhodná, musí být provázena také výměnou těch funkcionářů, s nimiž je spojena opatrnická a neaktivní politika, a to přes skutečnost, že v minulosti odvedli pro stranu nemalou práci,“ uvádí se ve výzvě.

 

Dle článku 70 Stanov KSČM „ÚV KSČM zejména: a) stanoví počet, volí a odvolává členy VV ÚV KSČM; b) volí a odvolává členy ÚV KSČM nebo VV ÚV KSČM, předsedy klubů či zástupce KSČM v Parlamentu ČR a EP; c) potvrzuje nově zvolené členy ÚV KSČM z okresních organizací strany; d) na žádost nejméně třetiny OV KSČM nebo nejméně třetiny KV KSČM může dvoutřetinovou většinou členů ÚV KSČM odvolat předsedu, prvního místopředsedu nebo další místopředsedy ÚV KSČM a zvolit jiné.“

 

Straně podle našich informací za rok ubylo zhruba 3850 členů. A za 3,5 roku KSČM ztratila 10 500 členů. Strana má nyní zhruba 40 tisíc členů, ale kvůli jejich vysokému věku se počítá, že by již do čtyř let jich mohlo být jen kolem 25 tisíc