Útoky na Český svaz bojovníků za svobodu se stupňují

 

Incident, který proběhl při odhalování  pamětní desky s vojenskými poctami  Josefa Vladimíra Mašína v Roudnici a  vrácení Pamětní medaile ČSBS německým historikem Wernerem Imhofem ukazují na  stupňující útoky na  Český svaz bojovníků za svobodu.

ČSBS usiluje o vrácení svátku Mezinárodního dne studenstva do kalendáře

17.září 2016 - 09:21

 

Český svaz bojovníků za svobodu se nedá zastrašit!

 

"V pátek 26. srpna 2016 proběhlo v Roudnici nad Labem slavnostní odhalení pamětní desky s vojenskými poctami pplk. Josefa Vladimíra Mašína, generálmajora in memoriam, příslušníka čs. legií a hrdiny protinacistického odboje. Deska byla umístěna na domě č.p. 45, kde J.V. Mašín bydlel v době studií na Královské české zemské střední škole hospodářské," píše se ve stanovisku Svazu.

 

"Při tomto aktu došlo k dílčím projevům hanobení předsedy ÚV ČSBS Jaroslava Vodičky, který byl na slavnostní akt odhalení pamětní desky pozván vedením města Roudnice nad Labem. Obdobného útoku, pískot malé části přítomných hostů, nebyla ušetřena ani praneteř další legendy čs. národního odboje, rtm. Jana Kubiše, JUDr. Dagmar Raupachová, která se slavnostního odhalení pamětní desky též zúčastnila!," uvádí se dál v prohlášení.

 

"Jednalo se o veřejnou akci, každý mohl bez jakéhokoliv omezení uctít památku statečného důstojníka čs. armády J.V. Mašína. Mezi přibližně stovkou hostů tak byli přítomni i sympatizanti Mašínových synů, kteří s vraždami nevinných lidí za zády prchli v roce 1953 z bývalého socialistického Československa. Mezi diváky slavnostního aktu byli rovněž i zástupci a sympatizanti Sudetoněmeckého krajanského sdružení v Čechách na Moravě a ve Slezsku, zapsaný spolek, které má sídlo nedaleko Prahy na Žebráku," je uvedeno dále v prohlášení.

 

"ČSBS se bude bezesporu i nadále zúčastňovat akcí, které jsou respektem k tomu nejlepšímu z dějin našeho národního boje za svobodu z německé nacistické okupace. A nedá se nijak zastrašit útoky proti svým představitelům," končí prohlášení k incidentu v Roudnici na Labem.

 

Kdo se šestadevadesátiletému Vojmírovi Srdečnému podíval do očí?

 

Další  vyjádření vydal Svaz k případu vrácení Pamětní medaile ČSBS německým historikem  Wernerem  Imhofem, významným organizátorem a moderátorem  několika stovek debat s českými pamětníky holokaustu, který podle informací z tisku, vrací vedení ČSBS zpět „medaili za zásluhy“. Tu převzal v únoru roku 2011 údajně  jako teprve druhý Němec od Českého svazu bojovníků za svobodu. Medaili za zásluhy vrací ČSBS na protest proti tomu, že stejnou medaili údajně dostal i prezident ČR Miloš Zeman, s jehož stanovisky na současné mezinárodní dění, zejména uprchlickou situaci v Evropě, zásadně nesouhlasí.

 

"ČSBS neuděluje žádné „medaile za zásluhy“ ani za stanoviska politiků nebo státníků na současné mezinárodní dění. Medaile za zásluhy jsou v gesci prezidenta České republiky, který tento druh vyznamenání uděluje ve třech stupních a předává významným občanům nejen dle svojí úvahy, ale i dle návrhů Parlamentu ČR, spolků, neziskových organizací, i řadových občanů," píše se v prohlášení Svazu.

 

"Věhlasný historik Werner Imhof v únoru roku 2011 obdržel medaili ČSBS z rukou tehdejší předsedkyně Ústředního výboru ČSBS Anděly Dvořákové a převzal tedy nikoliv „medaili za zásluhy“, ale jen „Pamětní medaili ČSBS“. Tuto medaili obdržel historik Werner Imhof za udržování paměti mezi současnou mladou generací v Německu na holocaust, realizovaný v Evropě prostřednictvím německého nacismu," uvádí se v prohlášení.

 

"Prezident ČR Miloš Zeman na X. sjezdu ČSBS konaném v červnu roku 2016, na návrh odstupujícího vedení ČSBS obdržel nikoliv tedy „Pamětní medaili ČSBS“, ale nejvyšší ocenění ČSBS: Řád ČSBS „Věrni zůstaneme“ a to za „udržování a připomínání paměti národa na domácí i zahraniční odboj proti německé nacistické okupaci Československa v letech 1938-1945“. Stejné, nejvyšší ocenění ČSBS, jako prezident ČR obdrželi dále předseda „Sdružení zahraničních vojáků 2. sv. v.– ČSBS“ plk. v.v. Pavel Vranský, 95letý bývalý bojovník od Tobruku v roce 1941-1942, a předseda „Sdružení Českého národního povstání-ČSBS“ plk. v.v Antonín Štícha, 92letý účastník Pražského povstání v květnu 1945 v 1. praporu střelce Jana Čapka v Praze-Michli,"čteme si v textu uvedeném na webu Českého svazu bojovníků za svobodu.

 

"Pokud německý historik Werner Imhof chce vyjádřit svůj protest proti prezidentovi ČR, neměl by si k tomu brát jako rukojmí Český svaz bojovníků za svobodu, to znamená občanský spolek, který si připomíná hrdinný odboj v okupovaných Čechách a na Moravě proti německé nacistické okupaci v letech 1938-1945," končí prohlášení ČSBS.

 

Než jej odsoudíte, přečtěte si Vodičkův projev na Terezínské tryzně

 

(ps, ČSBS,  Prvnizpravy.cz, foto: ps)