Usilovat o přízeň Čechů je nedůstojné

 

            Ten, kdo v posledních letech sleduje výroky vedení sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL) v Mnichově a letniční trend v posledních letech, nabývá postupně dojem, že sudetští Němci měli vyhnat Čechy a ne naopak, Češi sudetské Němce.  Jinak nelze neustálému smiřovaní, diskusím a usilování o přízeň Čechů,  zejména předsedou SL Berndem Posseltem, rozumět. Vrcholem této servility je, v důsledku soudního řízení probíhajícího před mnichovským okresním soudem stále ještě právně nezávazná, změna stanov SL, která má upustit mimo jiné od náhrady majetku ukradeného Čechy. Gesta k usmíření musí začít od českých pachatelů a ne sudetoněmeckých obětí. Naprosto trapné jsou křečovité snahy Bernda Posselta, za každou cenu se na obrázcích dostat na setkání s českými politiky, nebo alespoň, aby ​​jim bylo umožněno sedět na kraji jídelního stolu. Pokud by se dopustil takové hlouposti soukromě, je to jeho věc a jen on sám by se zostudil. Nicméně jako představitel sudetských Němců, je tím celkově ponižuje.

Znepokojující a hluboce antihistorická je také póza MEA CULPA vůči Čechům od předsedy SL. A to vzhledem k tomu, že takzvaná Mnichovská dohoda a invaze Hitlerových vojsk v roce 1938 v Sudetech, jsou jen částí příběhu. Neméně důležité je to, co se stalo v letech 1918-1938. A to represe proti sudetským Němcům v nově vytvořeném Československu, kde měli žádný vliv na jeho podobu a byli občany druhé kategorie. Desítky z nich zastřelila československá armáda jen proto, že pokojně demonstrovali za své sebeurčení, a kde se dva čeští "státní svatí" Masaryk a Beneš chtěli časem zbavit sudetských Němců. Beneš doufající v rychlé "odgermanizování" později odhalil, že chtěli vyhnat sudetské Němce již v letech 1918-1919, pokud by proti tomu nebyli spojenci, především Britové. Že sudetští Němci v této situaci podporovali vše, co slibovalo osvobození od jha ČSR, je pochopitelné a nevyžaduje žádnou omluvu. Proto nemusí jít sudetští Němci v pytlovině a sypat si popel na hlavu.

Maximálně dráždí pak téměř dětinská radost vedení SL, když český politik lituje zločinů spáchaných během vyhnání sudetských Němců. Trestná činnost je vždy politováníhodným zločinem, ale nikdy nelitují samotného vyhnání. Jako by vyhnání samo o sobě nebyl zločin! Tak, jak to prohlásil bývalý český prezident Václav Havel, při příležitosti přijetí tzv. prohlášení o česko-německém usmíření. Prohlášení, které je samozřejmě ve vztahu k sudetským Němcům spíš výsměch,  že německá vláda si zaslouží obrovské uznání za to, že přijala dohodu, která neodsuzuje vyhnání, ale pouze spáchané výstřelky. Ale ani za to nechtějí Češi převzít žádnou odpověď, jak to řekl například současný český premiér Bohuslav Sobotka, v rozhovoru letošního května. Vzhledem k tomu, že "divoké vyhnání", při kterém bylo mnoho zvláště sudetských Němců zabito, podle Sobotky „nikdy nebylo oficiální politikou Československé republiky". No, pokud nebyli zodpovědní Češi, tak kdo? Tato vyhánění a popravy asi byly - míněno ironicky - podníceny Armádou spásy? Sobotka šel tak daleko, že ospravedlňuje vyhnání sudetských Němců poznámkou, že Češi byli z příhraničních oblastí vyhnáni jako první. Jak v této souvislosti konstatuje Friedrich Prinz, bývalý profesor středověkých dějin a srovnávací regionální historie na Mnichovské univerzitě ve své knize "Proměna. Mladík v Čechách a Bavorsku.", existují důkazy o "hluboké intelektuální nepoctivosti" při srovnávání odchodu Čechů ve srovnání s radikálním vyhnáním sudetských Němců z jejich rodové vlasti.

Z toho všeho je zřejmé, že vztah politika bavorské CSU Bernda Posselta k České republice je pro něj mnohem důležitější, než hájení citů a nálady lidí, kterým by měla být jeho organizace vlastně zodpovědná. Je mimochodem zcela v souladu s bavorským premiérem Horstem Seehoferem, nadšeným novými, údajně dobrými, vztahy Svobodného státu s Čechy. Velkoryse přehlíží, že tyto dvojsmyslně "dobré vztahy" je možné vyhandlovat na úkor sudetských Němců, kteří se stále nemohou domoci restitucí, nebo nehmotných náhrad, za bezpráví, která jim byla způsobena. Protože v případě, že by vztahy byly tak nádherné, pak z jakého důvodu by Češi nenabízeli sudetským Němcům nic podstatného, kromě banálních slov? Ale zdá se, že to příliš nevadí ani "patronu"  "čtvrtého bavorského kmene", ani sudetoněmeckému landsmanšaftu.

Frankfurter Allgemeine Zeitung publikoval dne 12. května článek s titulem "Obnova důstojnosti sudetských Němců". V něm autor, dříve působící na univerzitě v Postupimi v oboru sociální, kulturní a ekonomické geografie (se zvláštním zřetelem na výzkum migrace), profesor Dr. Wilfried Heller mimo jiné konstatuje, že má v současné situaci problému sudetských Němců kritický pohled na novelu SL. Název článku by měl být zapsán do pamětní knihy SL, s nadějí, že se maximálně obnoví jeho činnost. Vzhledem k tomu, že degradací - kamaráděním a lichocením Čechům, které není historicky dostatečně podložené - nelze ničeho  dosáhnout. Naopak, po zbavení práv, vyvlastnění, nucených pracích a vyhnání hrozí sudetským Němcům dokonce ztráta sebeúcty.

 

Dr. Walter Kreul, D-Germering, Sudetenpost, 7.7. 2016, str. 16

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf