USA se velmi nedaří exportovat demokracii

Foreign Policy

© AFP 2016/ acquelyn Martin

111676750

 

Profesor fakulty mezinárodních vztahu Harvardské univerzity, politolog Stephen Walt s myslí, že USA musí přestat agresivně instalovat demokratické režimy v jiných zemích a začít aktivně pracovat na změně vlastní vnitřní politiky. Takový názor pronesl v článku pro vydání Foreing Policy.

 

Walt je přesvědčený, že využití vojenské síly pro rozšiřování demokracie je vyloženě neúspěšná myšlenka a přináší řadu argumentů potvrzujících tento pohled. Zaprvé, úspěšné demokratické režimy nepřicházejí zevně, aby se to stalo, není dostatečné vytvořit novou ústavu a provést volby. USA ale pravidelně jdou touto cestou. „Myslet si, že americká armáda dokáže provést export demokracie rychle a lacině — na to musíte disponovat ohromnou domýšlivostí," myslí si Walt.

 

 Zadruhé, využití vojenských sil na ustanovení demokracie v jiných zemích nejčastěji naráží na tuhý odpor. Mnohým se nelíbí dostávat rozkazy od dobře vyzbrojených okupantů, říká profesor. Ke všemu ještě během „demokratizace" národní elity ztrácejí moc i prostředky, což nevyhnutelně vede ke vzniku opozičních sil. To je to poslední, co by chtěl vidět nový režim, protože krutost dává možnost zesílit svoji moc lídrům, kteří se jí nevyhýbají. Kromě toho se situace prohlubuje tím, že Američané staví do čela místních administrativních úřadů ty lidi, kteří nevyhovují těmto funkcím, protože špatně znají místní specifika.

 

Podle názoru Walta neexistuje způsob, jak rychle, levně a spolehlivě ustanovit demokracii v zemích, které nemají podobnou zkušenost.

 

Jako alternativu profesor nabízí dva přístupy. První — diplomatický. Druhý — inspirovat jiné země vlastním příkladem.

 

„Jednodušeji řečeno, USA budou lépe plnit úkol rozšiřování demokracie na celém světě, pokud tomu budou odpovídat její vlastní hodnoty na svém území," uzavírá Walt.

 

Více: http://cz.sputniknews.com/nazory/20160426/2905456/usa-demokracie-rozsirovani-armada-export.html#ixzz470TrZb8l