USA se nemohou vyrovnat alianci Ruska a Číny!

Paul Craig Roberts

 

Rýsující se strategická aliance mezi Ruskem a Čínou by se mohla stát mocnou alternativou  Washingtonu, tvrdí americký politolog Roberts.

 

23.leden 2016  

 

A Spojené státy se nebudou schopny vyrovnat se s růstem vlivu této aliance, protože zahraniční politika a ekonomika USA nejsou v nejlepším stavu, píše americký politolog.

 

Americká zahraniční politika je založena na podvodu, napsal americký politolog Paul Craig Roberts. Podle jeho názoru USA pod záminkou boje proti terorismu zničily Afghánistán, Irák, Somálsko a Libye, a zničily by i Írán a Sýrii, „pokud by jim v tom ruský prezident nezabránil".

 

Roberts konstatuje, že mocnou alternativou k Washingtonu v tomto okamžiku je vznikající strategická aliance mezi Ruskem a Čínou, která se stane pro Spojené státy „příliš silná".

 

„Rusko a Čína se snaží zabránit dalším útokům Washingtonu na jejich bezpečnostní a národní zájmy. Země, které jsou důležité pro Rusko a Čínu, budou touto aliancí chráněny. V budoucnosti bude stále více a zemí hledat ochranu u Ruska a Číny," předpokládá.

 

Mimo to, pokračuje analytik, USA zažívají vážné problémy v domácí politice, a samotné „Americe se nedaří na ekonomické frontě". To se projevuje v tom, že je ve skutečnosti v zemi nejsou žádné svobodné finanční trhy, které nejsou kontrolovány především Federálním rezervním systémem (Fed) a ministerstvem financí.

 

Paul Craig Roberts: Washington pro nás vytváří umělý svět

 

Kromě toho roste nezaměstnanost a oficiální údaje o 5% jsou podle jeho názoru, příliš sníženy vzhledem k tomu, že si 50% mladých lidí nemůže zajistit nezávislý život. Podle Robertse, se Federálnímu rezervnímu systému, sloužícímu „hrstce bank", podařilo vytvořit zdání hospodářského oživení po krizi roku 2009, kdy byly vytištěny biliony dolarů, které si „našly cestu" nikoliv přes ekonomiku, ale přes finanční aktiva.

 

Společně, a to jak zahraniční, tak i domácí faktory už netvoří ideu oživení americké ekonomiky tak  očividnou, uzavřel Roberts.

 

(kou, prvnizpravy.cz, paulcraigroberts.org,