USA pracují na oddělení Podkarpatské Rusi

TauRus

 

Teď jsem se podíval na video https://www.youtube.com/watch?v=6IwBlnv928I, pokusím se vylíčit, o co v něm šlo.

 

Ve studiu je Petro Grecko, premiér ministr (stínové vlády) republiky Podkarpatská Rus, která usiluje o autonomii na Kyjevu a zvláštní status, jako DLR. Zvolili si ústavní cestu, jak toho dosáhnout a mají v tom i určité pokroky. Dokonce údajně mají nějaké dohody s místním oligarchou Balogou a asi s kriminálními strukturami, což je skoro totéž. Problém je s hlavou regionu Moskalem, který se drží linií Kyjevu.

 

V regionu se nachází důležitý uzel tranzitního plynovodu. Byly pokusy ze strany Pravého sektoru převzít nad ním kontrolu, ale bezúspěšné.

 

Stínová vláda, nově rodící se autonomie zaznamenala v regionu podezřele pohyby USA vyslanců spolu s vládnoucí klikou. Proto Petro Grecko přijel do redakce Pravdy.ru, aby varoval veřejnost o možných záměrech USA v Podkarpatí.

 

Jeho podezření – USA připravují odtrhnutí regionu od Kyjeva s možnosti rozpoutání tam válečného konfliktu, podobného, jako na Donbasu. Též nevylučuje, že tento region potom budou chtít přičlenit buď k Polsku nebo Rumunsku, anebo Maďarsku. Přitom, má podezření, že vinu za tento konflikt se pokusí shodit na hnutí (Podkarpatská Rus). Zdůrazňuje, že jejích hnutí je proti tomu, protože jejích cesta je pouze v rámci práva a legitimity.

 

Též nevylučuje, že záměrem USA může být i vtáhnutí do tohoto konfliktu jiných zemí EU (Polsko, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko), jelikož v regionu žije hodně diaspor z těchto zemí a v případě konfliktu nebo (nedej bože) etnické genocidy, tyto země budou mít snahu pomoct svým diasporám.

 

To, o čem vypráví pán Grecko, mi přijde dost reálné a vzhledem ke ztroskotání včerejšího jednání “normandské čtyřky”, jako možný plán neocons namířený na přiživení doutnajícího konfliktu v Evropě, zodpovědnost za který se pokusí hodit na Rusíny, potažmo Rusko. Takže považují za vhodné o tom informovat co nejširší veřejnost, protože prozrazení plánů by mohlo ochladit horké hlavy, jak ukrajinského vedení, tak i jejích amerických kurátorů.

 

Zde jsem našel loňský článek o problémech regionu

Gennadij Moskaľ: Nové riešenia pre Zakarpatsko alebo nová vlna populizmu… Text je prevzatý zo stránky DespiteBorders: http://despiteborders.com/gennadij-moskal-nove-riesenia-pre-zakarpatsko-alebo-nova-vlna-populizmu/

 

 

Více zde: http://leva-net.webnode.cz/news/usa-pracuji-na-oddeleni-podkarpatske-rusi/