Umlčená Osvětim

Memoáry a zápisky potomka odbojáře

 

Pod tímto názvem vydal letošního roku PhDr. Jiří Jaroš-Nickelli, předseda okresní organizace odbojářů Blanenska a Boskovicka,  pozoruhodnou knihu. Sám určil její poslání: „Aby se vědělo. Aby se nezapomnělo. A aby se varovalo.“ Autor vytvořil na základě vzpomínek a vyprávění v rodině a mezi známými, na základě studia archivních materiálů a dokladů a na základě výpisků z odborné i krásné literatury „lidský dokument“,  strhující zprávu o životě prostých lidí v těžkých dobách, o jejich věrnosti a statečnosti. Autorův dědeček, ruský legionář, byl zabit gestapem. Další příbuzný sťat na Pankráci, již krátce před koncem války. A další dva přišli o život v nejstrašnější mučírně všech dob – v Osvětimi. A další  a další odbojáři a další a další oběti nelidských okupantů, o kterých se dovídal na  zastávkách svých cest z Brna po Blanensku a Boskovicku.

 

Autor  sice  prožil  radost z konce strašlivé druhé světové války a ze slavného  osvobození  r. 1945,  ale  během doby  se stal svědkem  účelově neobjektivních  výkladů minulosti. Nebylo těžké uhodnout, že protiprávní nároky  dříve nacizující  a  kolaboranstské šlechty na restituce    majetků, konfiskovaných podle platných dekretů, bylo  možno obhájit jen  skrýváním a  falšováním účasti žadatelů  na dějinách okupace:„Nikdo  z nich přece nebyl nacista, nikdo nebyl kolaborant“(!), se nám tvrdilo.

 

Když se autor postavil proti  neúctě k historické pravdě,  k zamlčování obětí a  k neuvěřitelnému očišťování  bývalých nacistů a  kolaborantů, octl se v soukolí nepříznivých soudních řízení. Octl se tváří v tvář režimům, které vycházely úslužně vstříc samozvaným restituentům a podporovaly   pokusy vymazat  z dějin jejich viny stejně jako činy bojovníků za svobodu. Nestaraly se o památku a odkaz českých obětí nacismu, metaforicky řečeno – zamlčovaly Osvětim. Osvětim je jméno vyhlazovacího tábora, pekla, které  znamenalo „konečné řešení židovské otázky“, a které pohltilo i množství  bezbranných příslušníků slovanských národů. Slované  byli také určeni k vyhlazení, hned  po Židech.

 

Bohatý faktografický materiál  knihy je rozdělen do 10  kapitol s epilogem.  Autor si všímá srdci  blízkého koutu země a jeho půvabů, ale zejména jeho obyvatel a jejich osudů, poznamenaných oběma válkami. Klíčové téma se týká  po léta se vracejících  soudních sporů   kolem pamětních desek obětí nacismu  a kolem neoprávněných restitučních nároků na dědictví  šlechtického rodu Salmů v Rájci.  V knize najdete  přímo detektivní hledání důkazů, napínavé vedení soudních pří,  pochybné výroky  nedůvěryhodných protivníků,  protokoly  z jednání, právní korespondenci, utajované usvědčující fotografie a  zapíraná  nacistická vyznamenání apod. Celek je dokumentárně podrobně doložen a zcela přesvědčivý. Ovšem, kdo dokáže zastavit protičeská tažení, vedená  v zájmu neoprávněného uchvácení majetku?

 

Výmluvným způsobem souvisí s rájeckým případem soudní  kauza  psychického násilí, prováděného  prostřednictvím počítačové pošty. Zabijácky výhružné zprávy dostával profesor filozofie Masarykovy university a  posílal je  anonym, jak se později ukázalo,  kolega adresáta. Posílal je pod vypůjčeným jménem  význačného rakouského nacisty, Philippa von Schoellera, víckrát vyznamenaného důstojníka nepřátelského wehrmachtu. Připomeňme ještě, že adresát zničujícího výhružného tažení byl  vlastenec a odbojář, a  odesilatel  antihumánních nenávistných projevů se podepisoval jménem  nacisty, zetě  pana Salmy, manžela jeho dcery.

 

V  popsaných dějích  vystupují řady postav -  z obou táborů. Všechna jejich závažná vystoupení, všechny  jejich závažné projevy jsou řádně doloženy, čtenář si je může ověřit. Při tom ovšem se nezbaví úžasu, jak  při takové dokumentaci  jsou  nespravedlivé soudní pře u nás stále ještě možné.

 

Zvláštního ocenění si zaslouží pátrací metody autorovy, které mu pomohly rozkrýt obě uvedené kauzy. Jsou to nejen metody archivního i orálního  historika, ale i metody etnografa, který  sbíral svědectví pamětníků a který objevil i usvědčující fotografie, medaile a odznaky maximální výpovědní hodnoty.

 

Úctyhodná kniha - „lidský dokument“ -  patří do rukou každého čtenáře, který má smysl pro  dnešní zápas o pravdu dějin a o  zachování těžce vybojovaného dědictví naší republiky.

Prof. PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.