Úder koalice na syrská vojska hraničí s podporou IS

 

18 září, 12:44 UTC + 3, Rusko vyzývá Spojené státy, aby provedly důkladné vyšetření útoku na syrské jedntky u Deir-ez-Zoru

 

©  EPA / Atef Safadi, archiv

MOSKVA 18. září. / TASS /. Rusko doufá, že americké nálety na syrské síly u Deir ez-Zoru nebyly provedeny na přímý rozkaz Washigtonu, protože hraničí s přímou podporou teroristů. Uvedlo to Ministerstvo zahraničních věcí (MZV).

© Valery Sharifulin / Archiv TASS

 

"Činy pilotů koalice, doufáme, nebyly provedeny na základě pokynů z Washingtonu, jsou na hranici mezi trestnou nedbalostí a přímou pomocí teroristů IS (V Rusku zakázané  teroristické organizace" islámského státu. "- Poznámka Tass)," – oznámily ruské diplomatické zdroje.

 

Incident nastal na pozadí množících se dokumentovaných fakt o porušování příměří ze strany ozbrojených skupin syrské opozice, kterou americká strana údajně podporuje.

 

"Moskva je hluboce znepokojena vyskytujícími se incidenty a vyzývá partnery ze Spojených států provést důkladné vyšetřování a přijmout opatření, aby tyto incidenty byly v budoucnu spolehlivě vyloučeny." – Informovalo ruské MZV.

 

V tomto ohledu ruské ministerstvo zahraničí vyjádřilo lítost nad nekonstruktivní a nezřetelnou pozicí USA při mimořádné události, na jejímž základě bylo z ruské iniciativy svoláno zasedání Rady bezpečnosti OSN. "Američtí představitelé nejen že nejsou schopny poskytnout dostatečné vysvětlení toho, co se stalo, ale také se snažili jako obvykle zase všechno překroutit," - dodalo ministerstvo.

 

Rusko rovněž naléhá na Spojené státy, aby uplatnily svůj vliv na síly pod jejich kontrolou v Sýrii, proti narušování příměří, nebo budou ohroženy rusko-americké dohody.

"Opět žádáme Washington o potřebný tlak na jimi sponzorované ilegální ozbrojené formace, pokud jde o bezchybné plnění podmínek ukončení nepřátelství, - informovala ruská diplomatická informační služba. V opačném případě může být ohrožena realizace celého komplexu rusko-amerických smluv, dosaženého v Ženevě 9. září, což by bylo v rozporu se zájmem celého mezinárodního společenství. "

 

17. září americká letadla antiigilovské koalice bombardovaly syrské jednotky poblíž města Deir ez-Zor, při čemž zabily více než 60 a zranily asi 100 lidí.

 

http://tass.ru/politika/3630715

 

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf