Uctili odkaz prezidenta republiky gen. L. Svobody

 

KROMĚŘÍŽ - Odkaz prezidenta republiky armádního generála Ludvíka Svobody uctily položením věnců a kytic u jeho hrobu na hřbitově v Kroměříži delegace i občané při příležitosti 70. výročí ukončení II. světové války.

 

V roce nedožitých 120. narozenin tohoto velitele 1. čs. armádního sboru v Sovětském svazu a trojnásobného hrdiny SSSR vyzdvihl jeho zásluhy boji o mír při pietním shromáždění u hrobu gen. L. Svobody generální konzul Ruské federace se sídlem v Brně Andrej Jevgenjevič Šaraškin. Ocenil pamětními medailemi pět českých válečných veteránů bojů v době II. světové války a příslušníky hnutí odporu. Uděleny byly též dvě medaile za udržování legionářských tradic - jednu dostala Svobodova dcera Zoe Klusáková-Svobodová, druhou medaili za kronikářskou práci legionář Antonín Ratajský ze slováckého Hluku. Jarní atmosféru vzpomínky na kroměřížském hřbitově dokreslovaly tóny účinkování Vojenské hudby z Olomouce.

 

Šaraškin poděkoval českým občanům za péči o válečné hroby osvoboditelů od fašismu. Osobnost gen. L. Svobody označil za stejně slavnou v ČR i v RF, protože je to hrdina, který bojoval s čs. i sovětskými vojáky a důstojníky za osvobození Evropy, Československa i Sovětského svazu od fašistů. Pracoval ve smyslu, aby oba tyto státy měly důstojné a důležité postavení. Veteráni II. světové války jsou podle Šaraškina největší vlastenci, protože byli připraveni přijít o svůj vlastní život proto, abychom my mohli žít. Aby se neuskutečnil plán nacistů na vyhlazení českého i ruského národa a nad Evropou dnes nevlála vlajka s hákovým křížem. Ve stínu tohoto kříže by pro nás místo nebylo...

 

Ruský generální konzul dále uvedl, že zabití sovětští osvoboditelé dnes odpočívají v půdě české země v klidu, protože je to přátelská země. Zdejší lidé chrání povědomí toho, co byla válka za strašlivé zlo. Válku ze všeho nejvíce nenáviděl i prezident ČSSR gen. Ludvík Svoboda. "Na pietních aktech k 70. výročí ukončení II. světové války vidíme hodně dětí. To je nové pokolení, které by bez osvobození od fašistů dnes neexistovalo jako české. Váleční veteráni ještě mají možnost osobně vyprávět vlastní zkušenosti těm, kteří válečné zabíjení lidí znají jen ze zábavných počítačových her a z filmů. Skutečná válka je ale strašná," zdůraznil Šaraškin. Popřál všem hodně míru a hodně let i staletí bez války, aby napříště noví hrdinové nemuseli znovu umírat v boji proti fašizmu!

(vž)