Turecký poslanec - Zničení ruského Su-24 bylo pastí, přípravou k převratu

© REUTERS/ Tumay Berkin

14945610615

 

Incident s ruským letadlem Su-24, které bylo sestřeleno 24. listopadu 2015 blízko turecko-syrské hranice byl pastí a přípravou k pokusu o převrat, provedený v noci na 16. července, řekl v interview pro Sputnik zástupce předsedy vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje mezinárodních věcí, poslanec parlamentu Metin Külünk.

 

„Všechny země světa občas mohou v domácí politice narazit na nekontrolovatelné chyby. To bylo dřív i v Rusku, setkalo se s tím 15. července i Turecko. Sestřelené ruské letadlo a pokus o převrat 15. července jsou části jednoho procesu", řekl Külünk v interview pro Sputnik.

 

 

Spory kolem příčin a následků pokusu o převrat, který byl uskutečněn pod vedením důstojníků — následovníků islámského kazatele Fetulláha Gülena, pokračují.

 

Poslanec se domnívá, že pokus o převrat je spojen i s normalizací vztahů mezi Tureckem a Ruskem, příprava k převratu trvala dlouhou dobu.

 

„Poslední tři roky se některé síly velmi snažily pokazit rovnici Obama-Putin-Erdogan. Síly, které chtěly odtrhnout Rusko od Turecka, destabilizovat vztahy mezi Tureckem a Ruskem. Ale nelze popřít, že jedním z faktorů pokusu o převrat byli ti, kteří se bojí stabilizace rusko-tureckých vztahů, když vidí nedávný Erdoganův krok vůči Rusku", řekl poslanec.

 

K cílům patřilo i Rusko, domnívá se turecký poslanec:

 

„K cílům pučistů patřilo i Rusko, Putin. Chtějí obsadit Rusko, zbořit tradice ruského státu. Chtějí proniknout do země, jako v době politiky „glasnosti" v roce 1989. Obě země se setkaly s jednou a toutéž hrozbou. Ale zaplať pánbůh se jim to nepodařilo, národ vzal situaci do svých rukou, právě národ zasáhl a zastavil převrat, vzal teroristům tanky a vrátil je naší armádě, normalizoval situaci v Turecku".

 

Je přesvědčen, že za pokusem o převrat stojí „centrum světové síly":

 

„USA stojí v čele globálního systému, ale jsou i mocnější síly. To jsou ti, kteří teď vyhrožují USA prostřednictvím Afroameričanů, vyhrožují Bílému domu, zneužívají jejich konfliktu s policisty, po incidentech se smrtelnými následky. Vyhrožují celému světu. Kdo to je? Jakoby se nacházeli fantastickým způsobem vně systému fyzického světa".

10615