Tuplovaná demokracie

Snad nikdy v minulosti se nepečovalo o stabilitu demokratického zřízení tak důkladně jako v současné době. Postupně dochází k tomu, že demokratické instituce se pro jistotu jedna po druhé zdvojují. Jako kdyby obyčejná demokracie už nestačila.

Senát máme, jak známo, od toho, aby napravoval možné omyly a chyby zákonodárců zvolených do dolní komory parlamentu. Nad podle všeho nespolehlivými poslanci stojí pojistka spolehlivých senátorů.

Kdysi prý bývala hlídacím psem demokracie média. Ani těm se už nedá věřit, protože vlivem pokroku techniky si může informace šířit kdokoliv. Proto musí vzniknout na ministerstvu zvláštní odbor, který bude veřejnosti vydávat informace odborně garantované, podpořené vhodnými strategickými materiály a opřené o statistickou evidenci. Jak se zdá, obyčejní novináři nic z toho neovládají, tak budou muset zaskočit lépe připravení odborníci.

Stává se pomalu zvykem, že už ani běžné volby k uchování demokracie nestačí. Stále častěji probíhá po volbách oficiálních ještě takové druhé kolečko. Ti, kdo ve volbách prohráli, se v něm snaží prokázat, že vítězem voleb se omylem stal ten nesprávný. U nás mu vystavují červené karty, ve Spojených státech, které jsou pochopitelně rozvinutější než my, zapalují auta a rozbíjejí výklady, v Polsku se zase skuteční demokraté snaží znemožnit fungování řádně zvoleného parlamentu. V Kyjevě používají pro obranu demokracie proti výsledkům voleb prostředků ještě důraznějších.

Pokud chceme držet krok s těmito modernizačními tendencemi, měli bychom se vážně zamyslet nad příští volbou prezidenta. Hned po zvolení toho řádného bychom si měli zvolit ještě jednoho, který bude teprve tím správným. Kontroloval by ho stejně jak Senát Sněmovnu, uváděl na pravou míru jako odbor na vnitru média a korigoval tak jako se různí aktivisté snaží korigovat výsledky řádných voleb.

Pak už by nám naši demokracii určitě nikdo neukradl.

Prof. J. Keller

Přišlo e-mailem