Trenky nad Hradem

(Stát, kde je vše dovoleno.)

 

Pražský hrad je posvátné místo českých dějin. Je základem české státnosti. Bylo sídlem českých knížat, králů. Z Pražského hradu shlíželi na Prahu Přemyslovci, Karel IV, ale i zakladatel Československa T.G. Masaryk. V prosinci 1989 zde skládal slib V. Havel.

 

Pražský hrad vedle doby slávy, prožíval i své smutné dny. V březnu 1939 národ plakal při pohledu na nacistický hákový kříž nad Pražským hradem. Z Pražského hradu v září 1941 přednesl zastupující říšský protektor R. Heydrich svůj známý protičeský projev, po kterém následovaly hromadné popravy představitelů českého národa. Květnový atentát roku 1942 byl spravedlivou odplatou za jeho krvavé čistky v našem národě.

 

Vlastenectví, tedy láska k vlasti, se v té době platilo smrtí. Naši vlastenci, hrdinové, umírali za svou vlast. Bylo tomu nad Anglií, u Tobruku, u Sokolova, na Dukle, v Lidicích, Ležácích, ale i na pražských barikádách.

 

Standarta prezidenta, to byla vždy úcta k českým dějinám. Doba se radikálně změnila. Dnešní (mediální) hrdinové to mají daleko jednodušší. Hrdinství se neměří láskou k vlast. Stačí ponouknout dav, přinést vajíčka a zahájit s „kámoši“ útok na prezidenta České republiky, je legrace a ještě jste slavní. Také házet vajíčka po předsedovi vlády, je legrace, dokonce padají slova omluvy od konkurenčních politiků. Nebo s partou vylézt na budovu Předsednictva vlády, vyvěsit tam transparent a jste také slavní. Naposledy, v krátce před dnem státního svátku 28.září (Dne státnosti), obelstíte ostražitou stráž a můžete zneuctít Pražský hrad, tedy strhnout prezidentskou standartu a …jste také slavní. Je to tedy jak v tom Kocourkově.

 

Vše je zde dovoleno. Chytnou vás? Nic se příliš nestane, v nejhorším to bude přestupek. Tedy, stejný jako špatné parkování, či za rychlou jízdou za volantem. Dokonce se stanete mediální hvězdou a v novinách jste na první straně. Budete v televizi u Šípa.

 

V té tolik proklamované baště svobody, tedy v USA, by za daleko menší prohřešek vůči prezidentovi zahájila ochranka, či policie střelbu. Hod vajíčkem na prezidenta, či dokonce za útok na Bílý dům, by stál provinilce život.

 

Nedivme se. Naše „botičková“ policie i „vládní“ vojsko jsou spíše pro pobavení. Stačí menší problém a vše je vidět v plné nahotě. Ještě, že nejsme na trase té migrační vlny.

 

TGM by se divil, jak se doba změnila. Připomínám, jeho známý výrok o demokracii z doby první republiky : „ tož demokracii máme, ještě mít ty demokraty. “

 

Přemysl Votava

( NS-LEV 21)