Tony Blair se konečně omlouvá za válku v Iráku

Tony Blair se konečně omluvil za válku v Iráku. Bývalý premiér řekl, že souhlasí, že konflikt byl faktorem pro vzestup islámského státu. Blair udělal překvapivou zpověď při televizním interview, v němž uznal "peklo", které bylo spuštěno¨na rozhodnutí George Bushe a jeho v roce 2003, aby vyhnali Saddáma Husajna od moci.

V rozhovoru se americký politický hlasatel Fareed Zakaria zeptal Blaira : "Byla válka v Iráku chyba?" On odpověděl věcně: "Omlouvám se za to, že zprávy, které jsme obdrželi, byly chybné. Také se omlouvám za některé chyby v plánování a, samozřejmě, naše chyba byla v chápání toho, co se stane, jakmile odstraníte režim.

Mail Online uvádí, že když se zeptali, jestli válka v Iráku byla "hlavní příčinou" vzestupu islámského státu, řekl: "Myslím si, že v tom existují prvky pravdy. Samozřejmě nelze říci těm z nás, kteří odstranili Saddáma v roce 2003, že nenesou žádnou odpovědnost za situaci v roce 2015." Účinkoval jako kajícník prosící o veřejné odpuštění za jeho opomenutí předvídat", co se stane, jakmile se odstraní režim ". 

Jeho dramatický doznání přišlo 12 let poté, co se jako bývalý premiér odmítl omluvit za konflikt. Také se v nedávné době ukázalo, že byl napadán bývalým labouristickým ministrem vnitra David Blunkettem pro rozhodnutí jít do války. Ten ho varoval před nevyhnutelnými krvavými následky. V roce 2007 Blair udržoval pozice, když říkal : "Nemyslím si, že bychom se měli vůbec omlouvat za to, co děláme v Iráku." 

Ve svých pamětech v r. 2010, vysvětlil poněkud prorocky, že odmítl říci "ano, omlouvám se", když se jej ptali, ze strachu před nevyhnutelnými titulky, které by následovaly : " Blair APOLOGISES (se omlouvá)  za válku " , " AT LAST (nakonec) říká SORRY (lituji)". Nemohu to výslovně říci."

Jeho přiznání přichází před vydáním zpožděného Chilcotova šetření britské invaze do Iráku, která má být zveřejněna v prosinci. Od sira Johna Chilcota se převážně očekává, že svede většinu viny za  válku na premiéra Tony Blaira. Tvrdí se, že několik dalších osob bude pravděpodobně čelit kritice také, včetně ministra zahraničí Jacka Strawa, Sira Richarda Dearloveho, šéfa MI6, Sira Johna Scarletta předsedy společného zpravodajského výboru, Geoffa Hoona, ministra obrany a Clare Shorta tajemníka pro mezinárodní rozvoj.

© Poskytuje IBT Media (UK) Tony Blair čelí otázkám o "Spuštění akce" Listům  IRA Runaways

 

http://www.msn.com/en-us/news/world/tony-blair-finally-apologises-for-war-in-iraq/ar-BBmpyKs?li=AAa0dzB

Volný překlad pro České národní listy:  P. Rejf