Téma - práva národnostních menšin

Sudetoněmecká rada se sešla v Mnichově

 

Na své výroční schůzi se v Sudetoněmeckém domě sešla Sudetoněmecká rada (SR),orgán pro koordinaci mezi politickými stranami, zastoupenými ve Spolkovém sněmu, a sudetoněmeckou národnostní skupinou.

Zasedání předsedal jako obvykle vnitropolitický mluvčí - poslanec Stephan Mayer. Tajemnice Christa Naaß předložila komplexní výroční zprávu, se zvláštním zřetelem na Mariánskolázeňské rozhovory v průběhu minulého roku (SDZ 26/2016). Vysvětlila koncept přípravy nové výstavy, která má nahradit stávající výstavu "Sudetští Němci, národnostní skupina v Evropě".

O současné politické situaci v České republice informoval Jaroslav Šonka, novinář a politický pozorovatel v Praze. O domácí politické situaci národnostních menšin referoval mluvčí a dlouholetý poslanec Bernd Posselt a odpovídal na otázky. Druhé téma, o něž se zajímá Sudetoněmecká rada, byla situace v Evropě, zvláště postup prací na kodifikování práv národnostních menšin v Evropském parlamentu. Kodifikování prosazuje Bernhard Gaida, reprezentant ve vlasti zůstavších Němců v dnešním Polsku, který je od roku 2016 také mluvčím celoevropské pracovní skupiny německé menšiny.

Srdečně přivítáni byli v Sudetoněmecké radě dva noví poslanci ze Spolkového sněmu -  Florian Oßner (CSU) a Martina Stamm-Fiebich (SPD).

Sudetoněmecká Rada je orgánem národnostní skupiny, který se skládá z 30 členů. Jedna polovina je volena spolkovým Sudetoněmeckým shromážděním, ostatní jsou vysláni parlamentními stranami zastoupenými ve Spolkovém sněmu.

Sudetoněmecká Rada má za úkol podporovat mezinárodní porozumění, a to zejména  porozumění a usmíření mezi sudetskými Němci a Čechy. Podporuje pěstování vztahů a výměnu informací mezi sudetskými Němci a jejich domovskými krajinami v Čechách, na Moravě, ve Slezsku a v Německu. Sudetoněmečtí a čeští politici konají společná diskusní fóra, jako například výroční "Mariánskolázeňské rozhovory". Na základě svých stanov se Sudetoněmecká rada také podílí na prosazování základních lidských práv.

Orgány Sudetoněmecké rady jsou plenární shromáždění, předsednictvo, finančního výbor a generálního tajemník, respektive tajemnice. Tuto funkci od 1. února 2014 zastává dlouholetá poslankyně za SPD Christa Naaß.

V současné době do SR patří zástupci stran Spolkového sněmu profesor Egon Jüttner, Stephan Mayer, Klaus Brähmig, Silke Launert, Bernd Fabritius, Wolfgang Stefinger, Rita Hagl-Kehl, Florian Oßner, Martina Stamm-Fibich a Volker Beck.

 

Sudetendeutsche Zeitung, 20.1. 2017, str. 1, bez autora a značky

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf