Teď už zastavíme uprchlíky jedině násilím. Když jich přijmete půl milionu, hned vyrazí na cestu milion

 

Oskar Krejčí

Rozhovor, 24.6.2015 Parlamentní Listy

 

Evropská unie jen předstírá, že situaci řeší. „Sociální, humanitární řešení neexistuje,“ pronáší vážná slova politolog Oskar Krejčí v souvislosti s migrační krizí a jedním dechem doporučuje: „Zbavit se geopolitického chápání světa a zaměřit se na vzájemně výhodnou kooperaci.“ Ve svém rozboru situace také zmiňuje vliv nadcházejících prezidentských voleb v USA na vztahy s Ruskem.

Řešit migrační krizi nenásilným způsobem? Čas vypršel. „To se nedá vyřešit humanitárním způsobem,“ říká alarmující slova politolog Oskar Krejčí. Prostor na debaty a probírání nejrůznějších lepších či horších řešení se uzavřel a nezbývá nic jiného, než konstatovat, že Evropská unie opět, stejně jako v případě dluhové krize nebo války na Ukrajině, reaguje s příliš velkým zpožděním. „Šílenou politikou z Bruselu a Washingtonu se zvedla uprchlická vlna…Navíc, bavíme se už o desetitisících mrtvých. Data jsou veřejně dostupná. Tři roky to trvá a EU reaguje teď a zcela neadekvátně,“ zhodnotil profesor Krejčí.

 

Zahynulo 22 400 lidí. EU se probudila, když byl medializován velký průšvih

Politolog totiž důrazně poukazuje na to, že migrace začala už před třemi lety, data byla dostupná a cesty konkrétně zmapované. „Vidíte jasně na číslech agentury Evropské unie Frontex dramatický meziroční nárůst. Oficiální přehledy, které uvádí mezinárodní agentura pro migraci se sídlem v Ženevě také říkají, že od roku 2000 do roku 2014 zahynulo při pokusu dostat se do Evropské unie 22 400 lidí. Tato čísla jsou veřejně dostupná,“ uvádí Krejčí a zároveň dodává: „Papež František loni v listopadu Evropanům říkal, že hrozí nebezpečí, že uděláme ze Středozemního moře hřbitov. Evropská unie měla oči zavřené,“ dodal s tím, že diskuse o migrační krizi vyvolal až mediální průšvih v souvislosti s hromadnými utonutími na pobřeží EU.

 

795 milionů lidí existuje v podmínkách podvýživy. I oni se mohou vydat na cestu

Jak upozorňuje politolog, oficiální odhady říkají, že letos by mělo přijít do Evropy půl milionu až milion migrantů. „Loni jich bylo něco přes čtvrt milionu a už to nezvládáme. Jak tohle budeme zvládat? Evropa není připravená ekonomicky ani mentálně. Jakmile integrujete půl milionu, tak se migrační vlna ještě více zvedne. To je výzva pro ostatní, kteří se báli vyrazit na cestu,“ uvedl politolog, který přidává i širší kontext: „Pokud přestaneme o běžencích uvažovat v kategorii politické a vojenské destabilizace, ale v kategorii sociálních potřeb, je nutné připomenout i jiná čísla. V současném světě najdete podle Světové organizace pro zemědělství a výživu 795 milionů lidí, kteří žijí v podmínkách podvýživy, to jsou loňské údaje. Tito lidé, když se dozvědí, že existuje cesta za lepším způsobem života, tak ti, co ještě mohou chodit, se po ní vydají,“ dodal.

 

EU nakonec může zvolit jen násilnou cestu?

 

Evropská unie vymyslela kvóty. „Nevíme, jestli je to kvóta pro legalizované migranty, letošní nebo běžence, kteří přijdou v příštím roce. Má-li mít číselný údaj nějakou logiku, musí být uveden v procentech. To se v dalších letech budeme dohadovat o nových kvótách? Celá diskuse je absurdní,“ komentuje politolog, který zároveň připomíná, že většina lidí kvóty odmítá. Dalším připravovaným plánem je potápění lodí pašeráků. „To je jediná cesta, kterou je EU schopná vodní migraci přibrzdit. Tato imigrace je zastavitelná v zásadě, když to řeknu otevřeně, jen násilím. To je jediná cesta, kterou EU vymyslí. V tom je ta tragédie. Případně se na tom může podílet například Egypt tím, že se pokusí stabilizovat situaci v Libyi, ale jinak se tato vlna nedá zbrzdit,“ popsal Krejčí.

 

Krejčí: „My neděláme charitu, zachraňujeme si vlastní kůži.“

 

A zatímco EU hovoří o jednání a připravuje další summit, státy, kterým tisíce uprchlíků čekají u hranic, berou situaci do vlastních rukou: „Vývoj směřuje k násilí,“ zopakoval temnou prognózu Krejčí, ale přidává i tento podnět: „Řešení je pouze ve stabilizaci států, ve kterých jsme podporovali chaos a začneme podporovat ekonomický rozvoj. Tak, jak to říkám, to zní idealisticky, ale v podstatě jiné řešení není. Stabilita a reálné ekonomické programy. Pokud Evropská unie vyváží své potravinové přebytky, likviduje místní zemědělskou výrobu. Samozřejmě na to Evropská unie sama nestačí,“ uvedl Krejčí. Evropská unie by podle něj měla přitáhnout ke spolupráci Asii, především Čínu, Latinskou Ameriku a Spojené státy, teprve pak se dají alokovat prostředky, které umožní reálný rozvoj. „Všechny programy, které dělá Světová banka nebo Mezinárodní měnový fond jsou falešné programy, které realizují zisky,“ podotkl. „Opatření, o kterých hovořím, samozřejmě ale znamenají zcela jiné chápání světa, než které dnes převažuje v Bruselu a Washingtonu. Zbavit se geopolitického chápání světa a zaměřit se na vzájemně výhodnou kooperaci! Stabilizace Afriky a Středního východu je v našem zájmu. My neděláme charitu, my si zachraňujeme vlastní kůži,“ dodal Krejčí.

 

Dva kulturní vzory a sociální nerovnost vedou ke konfliktu. „Tak funguje lidstvo.“

 

Krejčí se také vyjádřil k požadavkům na přizpůsobení jiných národů podmínkám evropské civilizace. „Měli by přijmout kulturní návyky většiny, ale ne proto, že si myslím, že naše návyky jsou lepší, ale proto, že když je nepřijmou, bude z toho konflikt. Konfliktu se bojím více než Syřanů. Je ale naivní si myslet, že když máme vedle sebe dva kulturní vzory a sociální propad jedné části….Jednoduše řečeno, z toho musí být konflikt. Takto funguje lidstvo,“ vysvětlil politolog a také poznamenal: „Vnitřně rozumím abstraktním prohlášením humanistů. Mám spoustu nedostatků, ale xenofobií netrpím.“

 

USA nemají cíl destabilizovat Evropu. „Je to jen neschopnost politické elity a lidská hloupost.“

 

Politolog upozorňuje na kořeny migrační krize: „Problémy, ať už jde o Kosovo, Sýrii, nebo subsaharskou Afriku jsou do značné míry vyvolané Evropskou unií, členskými státy, které se podílely na akcích NATO nebo na sólo akcích jako bylo bombardování Kosova nebo Libye a v neposlední řadě povzbuzování povstalců v Sýrii. To vše jsou cíleně prováděné akce, které měly za následek destrukci států, rozptyl zbraní, nenávisti a tím pádem lidé, kteří se na válčení nechtějí podílet, se snaží zachránit cestou na sever. Evropská unie řeší následné projevy, a ne příčiny,“ zhodnotil Krejčí. Zároveň ale vyvrací spekulace o tom, že USA cíleně destabilizují evropskou společnost. „Myslím si, že ne. Nechce se mi věřit, že cílem je destabilizace Evropy. Je to jen neschopnost politické elity a obyčejná lidská hloupost. Většina politiků, ať českých nebo amerických se živí řemeslem, kterému nerozumí. Uvažují krátkodobě, nevidí důsledky svých činů. Výsledkem je chaos,“ zhodnotil.

 

Sankce vůči Rusku? Krejčí: „Je to normální sadomasochismus.“

EU vytrvale řeší situaci na Ukrajině, prodloužila sankce vůči Rusku do ledna 2016. „Jsou dva nové důležité faktory. Především vidíme, kolik státníků se před rozhodnutím prodloužit sankce, veřejně vyjádřilo proti nim. Jenže dohromady pak řeknou sankcím ano. Čím to je? Žádný z nich zvlášť neustojí tlak z Washingtonu nebo pravděpodobně přes Německo. Základní chybou, které se dopouštějí státníci z Česka, Řecka, Kypru, kterým sankce vadí, je, že se vyjadřují sólově a nejsou schopní vytvořit, nazvěme to, frakci, uvnitř Evropské unie. Je třeba vytvořit společnou frakci, která řekne: „Je to normální sadomasochismus.“

Krejčí: „Že na Donbas střílejí Rusové? Tomu věří snad jen redaktoři České televize.“

 

Rusko graduje zbrojení, Spojené státy zahájí přesun těžkých zbraní, záměr podporuje i Německo. „Zbraní pro 5 000 vojáků, které chtějí Američané přesunout do Evropy, to vojensky vzato, v podstatě nic neznamená,“ podotkl Krejčí. „Vývoj ale naznačuje další politickou destabilizaci v regionu, a pozor, a to je důležitý faktor, rozjíždění prezidentské kampaně ve Spojených státech a tam evidentně začíná soutěž, kdo bude mít radikálnější postoje vůči Rusku, a to je iracionální,“ dodal. Okomentoval také chování Ukrajiny, která podle něj pokračuje v cílených aktivitách k ovlivnění rozhodování v diplomatických kruzích: „Když hrozí, že bude G7 příliš mírná vůči Rusku, začne se střílet na Donbas. To se děje pravidelně a propaganda říká, že to dělají Rusové. Proč by to dělali? Tomu věří snad jen redaktoři České televize.“

 

Nové plynovody mimo Ukrajinu. Začátek divokých politických her

 

Společnosti E.ON, OMV a Shell podepsaly dohodu s ruským Gazpromem na výstavbě dalšího plynovodu, který povede Baltským mořem do Německa, čímž se jim podaří obejít situaci na Ukrajině. Klíčová je také dohoda s Řeckem o výstavbě podvodního plynovodu Turkish stream, který povede přes řecké území. „Americké firmy se chystají koupit produktovody z Ruska do západní a střední Evropy přes Ukrajinu. Existoval by tak americký vlastník plynovodů a ropovodů. Jde o majetkové záležitosti, žádná tragédie, ale přitom, jak se hrají geopolitické hry? Budeme mít místo kyjevského vyděrače, vyděrače směrem do Moskvy a do Bruselu, washingtonského, a ten má samozřejmě podstatně větší oporu nejen ve vlastní ekonomice, ale i v lobbistických skupinách v Bruselu. Tomu se podle mého názoru snaží Rusko vyhnout, ale nejen Rusko,“ vysvětlil Krejčí a doplnil: „Rusové se dohodli s Turky a ti pak s Řeky, což je geopoliticky vzato nový geopolitický cyklus. Turci a Řekové jsou mnoho set let nepřátelé, teď se dohodnou na společném zájmu,“ zmínil Krejčí, který předpokládá: „Můžeme se dočkat velice divokých politických her.“