Tak trochu povědomé

 

   Až na několik málo čestných výjimek vyjádřili čeští koaliční i opoziční politici souhlas s raketovým útokem proti Sýrii, který nařídil americký prezident Donald Trump. 

   Jako přes kopírák se opakuje situace z počátku roku 2003, kdy naši politici nadšeně přikyvovali Georgie Bushovi mladšímu a Colinu Powellovi, kteří tvrdili, že mají nezvratné důkazy o tom, že Saddám Husajn vlastní zbraně hromadného ničení. Také Česká republika se tehdy na základě těchto „nezvratných důkazů“ zapojila do koalice ochotných.

   Začala rozsáhlá destabilizace Předního východu, která uvedla do pohybu miliony uprchlíků a bezprizorních lidí promíchaných s ekonomickými migranty a s teroristy.

   Je jistě správné, že čeští politici ve své většině vyjádřili také tentokrát souhlas s aktem, jenž nebyl odsouhlasen Organizací spojených národů a dokonce ani americkým Kongresem. Každý z nich přece ví, že mezinárodní právo platí jenom pro ty slabší.    

   Je správné, že politici s výjimkou prezidenta souhlasí s tím, aby se napřed trestalo a teprve potom vyšetřovalo. Postupovalo se tak přece i v Iráku a báječně se to osvědčilo. 

   Sýrie už dnes existuje jenom na mapě, teritorium tohoto bývalého státu je dějištěm nepřehledných konfliktů, ve kterých mohl chemické zbraně použít kdokoliv. Vyšetřovat se nic nemůže, když se již začalo trestat.

   Jedinou jistotou je, že oslabování Asádova režimu vlije novou krev do žil jeho údajných demokratických i prokazatelně teroristických soupeřů. Pokud snad ještě někdo váhal s útěkem ze Sýrie, teď už nemá na co čekat.

   Vždy, když se někdo od nás v minulém roce ozval proti povinným kvótám na uprchlíky, dostalo se mu poučení, že jako součást „koalice ochotných“ musí nést Česko také důsledky toho, co bylo s naším souhlasem uvedeno do pohybu. 

   Ti čeští politici, kteří podpořili další eskalaci konfliktu v Sýrii, by se  tedy mohli aspoň přestat tvářit, že nás chtějí před povinnými kvótami ochránit.

Prof. J. Keller

Přišlo e-mailem