Tak jak to je s tou vstřícností sudetů vůči nám, pane premiére Sobotko, pane primátore Vokřále?

 

13.9.2015 se konal „Den vlasti“ Klosterneuburgu, který uspořádal sudetoněmecký landsmanšaft v Rakousku. Motto sjezdu znělo: „Před 100 lety genocida Arménů. Před 70 lety sudetských Němců“.

 

Hlavní projev pronesl G. Zeihsel, předseda rakouského landsmanšaftu. Tento již dlouholetý předseda mimo jiné řekl: „Nástupnické státy bývalého Československa (ČSR) – Česká a Slovenská republika, ani po 70 letech nechtějí opustit "tucet špinavostí" Benešových dekretů! Nyní jsou nové generace ve vládách, které nejsou zatíženy žádnou osobní vinou - ale ani ony nesouhlasí s  vypořádáním s oběťmi a jejich potomky!“

 

Pokud tomu dobře rozumíme, pak pan G. Zeihsel, který sám vyhnancem není, má vůči nám nějaké požadavky na odškodnění. Není to pro nás překvapením. Minulý rok v jedné rakouské zemi pořádal SLÖ anketovou akci o majetku, jenž jsme jim údajně „ukradli“, jak tvrdí odsunutí Němci z Československa, v níž se většina zúčastněných vyslovila pro jeho navrácení. A jaké výroky na nás při této příležitosti padaly, je lépe ani neopakovat. A nyní  oficiálně požaduje i předseda SLÖ jakési vypořádání s oběťmi.

 

Dále nám pan Zeihsel bájíl o minulosti. Tvrdí, že ve veřejné debatě „jsou Benešovy dekrety jen "tuctem špinavostí" ze 143, které postihly německé a maďarské menšiny. Na nacistických zločinech, které se udály po roce 1929 v Československu, není známá a prokázaná žádná aktivní podpora příslušníky německé nebo maďarské národnosti.“

 

Nejde jen o tzv.Benešovy dekrety, ale i o nepravdy, nebo dokonce lži, o chování příslušníků německé menšiny v ČSR od r. 1929. Předseda SLÖ tvrdí, že se sudeti nepodíleli na nacistických zločinech. Je zbytečné dokazovat, že opak je pravdou. Podíl henleinovců na nich je obecně znám, a to jak na těch před Mnichovem 1938, tak i na dalších v době tzv. protektorátu.

 

Nechme promluvit  K. Henleina, vůdce Sudetendeutche Partei, o úloze sudetů při rozbití naší republiky. „Během několika let se sudetským Němcům podařilo ohrozit vnitřní stabilitu Československa tak zásadně a rozrušit jeho vnitřní poměry tak dokonale, že bylo zralé  pro likvidaci. To vše se mohlo stát jedině díky tomu, že všichni sudetští Němci se stali nacionálními socialisty...Avšak bez ohledu na vše, co jsme my sudetští Němci dokázali svým vlastním úsilím, nebyli bychom nikdy mohli dosáhnout svého cíle bez pomoci Vůdce. Jeho idea nás inspirovala, jeho síla posilovala  i nás, jeho Německo nám dávalo víru ve vítězství. Historie vynese jednoho dne svůj soud: Sudetští Němci vykonali věrně a dobrovolně  svou povinnost. (Völkischer Beobachter 5. března 1941,  Der neue Tag, 6. března 1941). A za takovéto plnění povinností dostalo od Hitlera přes jeden milion sto tisíc sudetů medaili.

 

Nechme stranou otázku, zda znacizovaní henleinovci pomáhali Hitlerovi při likvidaci Československa nebo Hitler a jeho smečka pomáhali henleinovcům v tomto „díle“, není tak podstatná. Mnohem významnější je fakt, že sudeti se podíleli na všech zločinech hitlerovského Německa nejen ve zbytkovém Československu, protektorátu, ale i na všech frontách druhé světové války i v zázemí. A i proto že tak věrně a dobrovolně plnili své „povinnosti“, museli z republiky odejít, byli přesídleni, nikoliv však na základě dekretů prezidenta republiky, ale z rozhodnutí představitelů vítězných velmocí v Postupimi.

 

Bude panu G. Zeihselovi toto poučení K. Henleina stačit nebo bude se dále pokoušet o přepisování dějin? Čas nám ukáže.

 

Snad bychom měli panu Zeihselovi též vzkázat, že na pořadu dne není jakési odškodnění sudetů, zvláště když, jak B. Sobotka tvrdí, se sudeti vzdali práva na vlast  a na náhradu škod, ale  reparace, které nám Německo dosud dluží.

 

Pokud by pan premiér po tomto projevu G. Zeihsela chtěl dále mluvit o vstřícnosti sudetů vůči nám, pak již ztratil jakoukoliv soudnost. Vrchní rakouský landsman zaujímá v hierarchii sudetů  významné místo.

 

A co primátor dr. Vokřál, který osobním dopisem pozval G. Zeihsela na smiřovací přehlídku, která se konala koncem května v Brně, řekne slovům předsedy landsmanšaftu v Rakousku o Benešových dekretech a o genocidě sudetů?

 

A co řekne pan premiér, když se ukáže, že novelizace stanov landsmanšaftu nebyla přijata platně a tudíž vše je při staru.  Pak pan předseda Zeihsel samozřejmě nejen může, ale i musí  požadovat  na ČR jakési vyrovnání  s jeho ovečkami. Požadují to platné stanovy SL. Že by se B. Sobotka konečně pochlapil a kontroval,  že agresor nemůže na svých obětech požadovat odškodnění, ale, v souladu s mezinárodním právem, my Češi a Slováci, máme právo na náhradu škod, které nám německou agresí vznikly. A konečně také se svou málo statečnou vládou se postavil proti nepřetržitému hanobení republiky, našich státníků a řekl SRN, zaplaťte nám konečně reparace. Můžeme v to vůbec alespoň trochu ?

J. Kovář s využitím překladu P. Rejfa