Tábory ISIS v Kosovu - jesle pro mladé teroristy

 

V Kosovu je nejméně pět vojenských výcvikových táborů ISIS, kde se cvičí budoucí teroristé pro válku a sebevražedné bombové útoky. V Kosovu je nejméně pět vojenských výcvikových táborů umístěných ve vzdálených oblastech u hranic této samozvané republiky s Albánií a s Makedonií. V pátek to oznámil Sputnik s odkazem na zdroje blízké zpravodajským službám.

 

Podle tohoto zdroje jsou největší tábory umístěny v oblastech přilehlých k linii měst Urosevac a Djakovica stejně jako v okrese Dacani, zatímco menší tábory leží v regionech Prizren a Pec.

 

Tento zdroj uvádí, že v současnosti je členy teroristické skupiny ISIS asi 324 kosovských Albánců včetně 38 žen a ti bojují s vládními vojsky v Sýrii a v Iráku.

 

Rekrutování budoucích teroristů má dvě fáze; tu první fázi, jak řekl zdroj Spuniku, vedou mimovládní organizace operující v Kosovu a četné soukromé školy.

 

„Budoucí teroristé Daesh projdou ‚vymytím mozku‘ a rovněž je učí arabsky a studují Korán, po čemž následuje tzv. ‚bojová praxe‘ a což je výcvik vedený bývalými členy Kosovské osvobozenecké armády (UCK). Typická výuka seznamuje bažanty mj. s vedením gerilové války a se zacházením se zbraněmi,“ řekl zdroj.

 

„Navíc je v každém táboře několik teroristů z Daesh, kteří vybírají, kteří bažanti půjdou do války nebo je připraví na roli sebevražedných bombových útočníků,“ dodal s poukazem na 70 rodin kosovských Albánců, které se rozhodly přidat se k ISIS.

 

Podle tohoto zdroje je tu reálná možnost, že takovéto tábory se rozšíří i do Makedonie a do Bosny, kam během válek v 90. letech přišlo asi 800 džihádistů. Makedonci se tím problémem teprve začínají zabývat, uvedl zdroj s připomínkami center UCK v makedonských vesnicích, které se už teď přeměňují na výcvikové tábory ISIS.

 

Tento týden prohlásil ředitel Centra pro balkánská studia v Prištině Fadil Lepaja, že kosovská hranice s Albánií a Makedonií existuje jen na papíře, což činí sledování islamistických výcvikových táborů téměř nemožným.

 

Podle Fadila Lepaji je boj s příznivci ISIS globálním problémem. Uvedl však také, že je těžké všechno předvídat, i přesto, že NATO mise v Kosovu (KFOR) a všechny relevantní služby všechny ty, kteří se vrátili z války v Sýrii, bedlivě monitorují.

nwoo.org

Zdroj: https://southfront.org/kosovos-isis-camps-creche-for-young-terrorists/