Svrchovaný stát, jehož ústavní činitelé řádně plní své povinnosti, by neponechal bez povšimnutí lživá sdělení o tom, že se jeho orgány občané dopustili zločinů proti lidskosti, válečných zločinů nebo dokonce genocidy

 

 

Ve své odpovědi ze 14. listopadu 2016, čj, 19178/2016-OPR-6, jste mi sdělili, „že vláda ČR nemůže reagovat na každou zprávu v tzv. sudetoněmeckém tisku, jako nemůže reagovat na jiná nepřesná, zavádějící, nebo nepravdivá vyjádření v zahraničním tisku.“

 

Níže uvádím výroky H. Seehofera, B. Posselta a motto Dne vlasti v Rakousku.

 

Na 66. sjezdu SL, který se konal v květnu 2015 promluvil i Horst Seehofer. Jak o nás mluvil, nejlépe vystihuje několik vět z jeho projevu. „70 let od války také znamená 70 let od počátku vyhnání. Vás, sudetské Němce, to zasáhlo s plnou silou. V květnu 1945 začala v Čechách jedna z největších a nejbrutálnějších etnických čistek 20. století. Sudetští Němci byli zbaveni práv, cti, stali se psanci. Vyhnáni z jejich vlasti, země předků, která byla kolonizována Němci již 800 let. Zasáhlo to ženy, děti, starší osoby. Násilí v Ústí a Brně se staly symboly nelidskosti, utrpení, mučení a smrti. Dovolte mi, abych se vyjádřil velmi jasně: vyhnání sudetských Němců bylo a zůstává pro historii zločinem proti lidskosti, velkou a obrovskou nespravedlností. Krátce po válce přijely první vlaky ze sudet do Bavorska. Náhodní ztroskotanci, bez bytu, bez práce, domov jim byl ukraden. Ale přinesli věci, které jim nemohli vzít: podnikatelské dovednosti, odvahu a tvůrčí sílu. A především: Vzali jim domov, ale ne jejich identitu, ne jejich hrdost..."

 

Na témže sjezdu k nám byl B. Posselt mírnější. Obvinil nás jen z válečných zločinů, i když jindy byl mnohem útočnější. Rakouští landsmani se sešlí v září 2015 na Dni vlasti v Klosterneurburgu. A tam „sněmovali" pod mottem „Dne vlasti 2015: Před 100 lety genocida Arménů - před 70 lety sudetských Němců“. Takže z nás udělali genocidní zločince. Pod tím mottem vystupovali i někteří rakouští ústavní činitelé. Žádný z nich se neohradil. Snad zbývá dodat, že na uvedených akcích sudetů byli i naši diplomaté. Myslíte, že protestovali? Nikoliv. Mlčeli, protestního hlásku nevydali. Na některých podobných akcích dokonce popřáli hodně zdaru, nechť se dílo podaří. 

 

Pokud jste nereagovali diplomatickou cestou na výše uvedené protičeské, lživé výroky, dělající z nás zločince proti lidskosti, válečné a genocidní zločince, a s jejich autory nadto jste přátelsky jednali, vyměňovali  si zdvořilosti, považujete je za přátele, spojence, pak je otázkou, zda ČR má českou vládu a českého ministra zahraničních věcí.

 

Náš dotaz : Kdy budete protestovat proti výše uvedeným výrokům diplomatickou cestou? Proč naši diplomaté musí být na akcích sudetů, ač se k protičeským útokům hned na místě nevyjadřují?

 

Odpověď Úřadu vlády ČR:

Co se týče poslední otázky, kdy bude ČR protestovat proti řadě výroků představitelů SL, opakujeme, že vláda ČR nemůže a nehodlá reagovat na každou zprávu  v tzv. sudetoněmeckém tisku, jako nemůže reagovat na jiná (nepřesná zavádějící nebo nepravdivá) vyjádření v zahraničním tisku.

 

Náš komentář:

Pokud jde o obvinění z mezinárodních zločinů, pak je nutné taková sdělení ověřit, a pokud odpovídá pravdě, žádat vysvětlení, odvolání lživých vyjádření a omluvu.  O takovém vašem postupu mi není nic známo. A tady je problém.

Svrchovaný stát, jehož ústavní činitelé, řádně plní své povinnosti by neponechal bez povšimnutí lživá sdělení o tom, že se jeho orgány, občané  dopustili zločinů proti lidskosti, válečných zločinů nebo dokonce genocidy. Pan premiér H. Seehofer dokonce ještě dodal, že násilí v Ústí a Brně se staly symboly nelidskosti, utrpení, mučení a smrti.

 

Tím, že zlehčujete uvedená krajně nehorázná tvrzení, nemůžete se nijak  zbavit odpovědnosti za to, že jste k těmto lživým a provokativním protičeským útokům mlčeli. Dokonce jde v čase i o opakované útoky. A vaše opakované mlčení. Mohli byste uvést alespoň dva či tři případy, kdy jste proti tíživým lžím vrhaným na náš stát a národ protestovali?

 

Důrazně zvedáme svůj hlas proti tomu, aby nás kdokoliv mohl bez jakýchkoliv důsledků  označovat za zločince. Důrazně vás žádáme, abyste alespoň dodatečně učinili všechny potřebné diplomatické kroky, které by učinily konec takovým bezpříkladným útokům a aby se nikdy více již neopakovaly.

 

Považujeme za bezpříkladně ostudné, že naši diplomaté se zásadně zúčastňují důležitějších akcí SL, aniž by proti lživým útokům na nás, které ne ojediněle slyší, byli na místě schopni odpovědět a uvést je na pravou míru. Dělá to na nás dojem, jakoby diplomaté měli  pokyn, aby se zdrželi reakcí. Pokud tomu tak je, doporučujeme, aby buď naši diplomaté na akce SL nechodili, nebo naopak  byli povinni řádně vystupovat a hájili dobré jméno republiky a našeho lidu.

 

Cožpak je vůbec možné, aby česko-německé vztahy byly dobré, když toto a podobné se opakovaně děje? A my mlčíme, nebo musíme mlčet?