Svět vítá zvolení Steinmeiera

Putin ho pozval do Ruska

 

Praha/Berlín - Sociální demokrat Frank-Walter Steinmeier, kterého dnes Spolkové shromáždění zvolilo hlavou státu, bude vynikajícím prezidentem Německa, je přesvědčena německá kancléřka a šéfka Křesťanskodemokratické unie (CDU) Angela Merkelová. Zvolení Franka-Waltera Steinmeiera německým prezidentem je podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) zárukou rozumu a rozvážnosti

Zdroj: https://globe24.cz/svet/25592-svet-vita-zvoleni-steinmeiera-putin-ho-pozval-do-ruska

Publikováno   12. února 2017

 

Zvolení Steinmeiera do funkce prezidenta SRN bylo výsledkem jednání v rámci německé černo-červené koalice.  Proto byl Steinmeier  zvolen napoprvé výraznou většinou volitelů. Již v době, kdy byl ve funkci ministra zahraničních věcí, se projevovala vůle Německa po vedoucí roli v Evropě a vedoucí roli Evropy ve světě.  Tyto hlasy pan ministr zahraničí nemohl přeslechnout. Vždyť i jeho náměstek, Michael Roth, po moci v Evropě verbálně sahal. Dokonce překvapeným Evropanům sdělil, že v EU již neplatí princip mezinárodního práva o nevměšování se do vnitřních záležitostí druhého státu. A pan ministr i k tomu mlčel.  Když mlčel, souhlasil.

 

Nevěříme, že pan prezident  je zárukou rozumu a rozvážnosti německé politiky. I on ještě před volbou byl zřejmě zasvěcen do kroků Německa, jež mají vést k jeho evropské vůdcovské  pozici v seskupení států proti trumpovské Americe. Pokud by s tím nesouhlasil, byl by zřejmě zvolen někdo jiný prezidentem SRN.

 

Každý prezident, i ten německý, má právo na stodenní klid.  Nechme jej tedy jednat, sledujme jeho kroky a po třech měsících je vyhodnoťme. V tu dobu budeme vědět mnohem více než dnes.

J. Kovář