Svatý Mikuláš spojuje národy

Bernd Posselt v Českých Budějovicích

 

Studijní text:

V České republice plane dědictví starých dvojjazyčných Čech stále více v moderním evropském duchu, v neposlední řadě při církevních akcích.

 

Obzvláště brilantní byla, na den svatého Mikuláše, slavnostní instalace čtyř kapitulních děkanů, ve slavné katedrále v Českých Budějovicích, která je zasvěcena svatému biskupovi z Malé Asie. Nový budějovický  biskup Vlastimil Kročil, ustanovil, kromě dvou českých kanovniků Pavla Lišky a Davida Henzla, také dva německé ctěné kanovniky profesora Martina Weise a,  v šumavské rodině naší etnické skupiny velmi populárního, ulmského vojenského děkana Siegfrieda Webera, předsedu šumavské křesťanské asociace "Víra a vlast" a šéfredaktora časopisu stejného jména.

 

Tím český biskup znovu podal znamení usmíření a znovuposkytnutí vlasti naší etnické skupině v církevním životě českých zemí tím, že poprvé ustanovil duchovní z poválečné generace sudetských Němců. Mezi zvláštními hosty kapitulních nešporů byli bývalý ministr zahraničních věcí České republiky a současný předsedou Výboru pro zahraniční věci české Poslanecké sněmovny, kníže Karl Schwarzenberg, předseda sudetoněmeckých kněží priestwerks, Monsignor Karl Wuchterl, mluvčí sudetoněmecké národnostní skupiny, Bernd Posselt, členové jihočeské větve rodin Bukvojů a Černínů a četní zástupci čelních šumavských asociací a velké množství aktivistů Víry a vlasti.

 

Následný průchod vánočním trhem, na jednom z největších náměstí ve střední Evropě, jakož i úspěšně obnovená katedrála pocházející z 13. století a recepce s lahodným budějovickým pivem, ukázaly, že Budějovice dále kulturně vzkvétají.

 

Sudetendeutsche Zeitung, 11.12.2015, str. 1, bez autora a značky

Volný překlad pro České národní listy P. Rejf