Sudetští Němci chystají svůj sraz v Brně

 

Členové vlasteneckých organizací sdružených v Klubu Rossija Brno v čele s Alešem Kopkou bilancovali svoji práci k udržování dobrého vztahu mezi národy ČR a Ruské federace.

 

Předseda jihomoravské Krajské rady Klubu českého pohraničí (KČP) Miroslav Vlašín představil účastníkum zasedání Klubu v sále Generálního konzulátu Ruské federace v Brně knihu generálporučíka pohraničních vojsk Františka Šádka Můj život vojenský. Tento legendární velitel Pohraniční stráže byl přísný na důstojníky, zatímco s prostými vojáky si uměl lidsky povykládat. Jako někdejší protifašistický odbojář na Slovensku a později i poslanec čs. Parlamentu zasvětil svůj život práci pro společnost.

 

Vlašín připomněl, že KČP připravuje 9. dubna v Brně (Křenová 67) celostátní seminář Československé vztahy k sudetským Němcům – minulost a současnost. Zmínil se rovněž o současných snahách představitelů brněnské radnice, kamarádů vůdce Sudetoněmeckého krajského spolku Bernda Posselta vrátit staré pořádky z doby před 70 roky a Němcům vydat majetky, o které přišli z rozhodnutí protifašistických spojeneckých mocností v Postupimi. Předseda brněnské městské organizace KSČM Martin Říha potvrdil, že kamarádi Posselta připravují letos v Brně sraz Sudetoněmeckého landsmanšaftu. Takové rouhání volených brněnských zastupitelů budí velký odpor zejména mezi členy vlasteneckých organizací, kteří ctí odkaz osvoboditelů Brna a Moravy od fašistů a nacistů z dubna 1945. Už proto, že Němci chtěli »českou verbež v životním prostoru Protektorátu Čechy a Morava vyhubit.« Protiváhou sudetoněmeckému srazu neonacistů v Brně má být dle Říhy letos v dubnu a květnu chystaný Měsíc osvobození od fašismu.

 

K hodnocení činnosti Klubu Rossija přispěli např. členové brněnské pobocky Českokubánského přátelství. Chystají se na květnové setkání s Kubánci na Slovensku. KČP pozval veřejnost na konec dubna na pietní připomínku osvobození u památníku Sovětské armády v Ořechově na Brněnsku s rekonstrukcí tamní tankové bitvy před 71 roky. Nebo Český svaz bojovníků za svobodu vybídl zájemce k účasti 15. března na vzpomínkovém shromáždění na popravišti tří a půl stovek českých odpůrců fašismu za 2. světové války na dvoře studentských Kounicových kolejí v Brně. A pak k besedě v rekonstruované pamětní síni v Kounicových kolejích, se kterou odbojářům vydatně pomohl Krajský úřad v Brně a hejtman Michal Hašek.

Společnost Ludvíka Svobody (SLS) chystá 7. března na konferenci do pražského

 

Domu armády, pak 5. května k hrobu tohoto armádního generála a prezidenta čs. republiky v Kroměříži a v listopadu i do jeho rodiště v Hroznatíně. SLS si opět v Dolních Vilémovicích připomene hrdinu protinacistického odboje Jana Kubiše, jednoho z atentátníků na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v r. 1942, a to v Kubišově opraveném rodném domě. Devátého dubna se na Pedagogické fakultě MU uskuteční 50. ročník jihomoravského krajského kola soutěže Ars poetica - Puškinův památník, tedy soutěže v interpretaci básní, prózy a zpěvu v ruštině. Každý rok přibývá aktivních účastníků Puškinova památníku natolik, že jediný sál soutěžícím už dávno nestačí.

 

Vlastenci se chystají mj. 27. dubna i k pietě u hrobů více než tří stovek sovětských osvoboditelů a jejich památníku v Brně-Králově Poli, který opakovaně veřejně ničil místostarosta za ODS René Pelán. (vž)

 

Haló noviny, 15.2.2016,  str. 13