Sudetoněmecký odpor

Výstava "Svědci lidskosti" ve Würzburgu

Studijní text

 

Před liturgickou oslavou blahořečení otce Engelmara Unzeitiga dne 24. září (SZ 39/2016), byla na radnici města Würzburgu recepce. Pozornost byla věnována nejen životu a dílu Mariannhillského misionáře. Byla zde také poprvé otevřena výstava "Svědci lidskosti" o křesťanském sudetoněmeckém odporu v letech 1938 až  1945.

 

Připravilo ji společenství Ackermann-Gemeinde s českým Sdružením Ackermann-Gemeinde a Českou křesťanskou akademií v Praze. V Radničním sále vítal würzburgský starosta Christian Schuchardt. Kromě Daniela Hermana, ministra kultury České republiky, se jí zúčastnil rovněž Milan Čoupek, generální konzul České republiky v Mnichově, Vlastimil Kročil, biskup v Českých Budějovicích, würzburgský biskup Ulrich Boom, otec Damian Weber, hlavní představený Mariannhillských misionářů  a poslanec spolkového sněmu Paul Lehrieder. Kromě toho se dostavili na tuto slavnostní příležitost příbuzní otce Engelmara Unzeitiga, četní členové Ackermann-Gemeinde a hosté z České republiky.

 

"Jde o to najít majáky a orientovat lidi v tento den a věk," uvedl starosta Schuchardt. Otec Engelmar Unzeitig, který pomáhal v koncentračním táboře Dachau nemocným a potřebným, byl takovým majákem, zůstal věrný svému přesvědčení v extrémních podmínkách. "To je důvodem jeho blahořečení, významné události pro Würzburg, která se může potenciálně stát impulsem lidskosti",  řekl Schuchardt před obřadem v katedrále.

 

Sekulární, ale také duchovní, dědictví otce připomínal český ministr kultury Herman, který je také předsedou české Ackermann-Gemeinde. Asi čtvrt století byl následovníkem kněze, který pracoval od roku 1940 ve Zvonkové (Glöckelbergu) v tehdejším Krumlovském okrese v jižních Čechách jako pastor. Obec byla sice zrušena, ale kostel,ve kterém Unzeitig kázal, přežil. Dodnes zde Češi a Němci konají bohoslužby na jeho památku. "Zásady otce Engelmara nadále platí", řekl Herman. Zdůraznil také, že je důležité si pamatovat člověka, o kterém je známo, že v byl v éře národního socialismu pronásledován pro svou víru. Přitom se zmínil o sudetoněmeckých svědcích víry: "byli součástí naší země, která byla po staletí formována Čechy, Němci a Židy. Naší povinností je ctít  jejich osud."

 

Výstavou v radničním sále provedl hosty tvůrce Matthias Dörr, spolkový jednatel Ackermann-Gemeinde. Vznikla jako společný německo-český projekt. To je patrné nejen ve složení tvůrčího týmu, ale i sponzorů. Kromě České biskupské konference a Pražské arcidiecéze ji umožnil finanční příspěvek Německé biskupské konference.

 

Dörr poděkoval všem, kteří přispěli k expozici svými odbornými znalostmi, jako historikové Otfrid Pustějovský, Michal Pehr, Jan Stříbrný a Raimund Paleczek. Würzburgské Ackermann-Gemeinde s jejím předsedou Hans-Peter Dörrem, bylo vyjádřeno poděkování  za dobrou práci  v souvislosti s výstavou a blahořečením ve Würzburgu. V návaznosti na projevy podepsal Herman Zlatou knihu města, a Matthias Dörr jej provedl výstavou.

 

Engelmar Unzeitig (1911 - 1945) byl vysvěcen na kněze ve Würzburgu. Dne 21. dubna 1941 byl zatčen za "škodlivé poznámky a obranu Židů", vězněn v Glökkelbergu gestapem a poslán do koncentračního tábora Dachau. Protestoval ve svých kázáních proti pronásledování Židů nacistickou vládou. V koncentračním táboře se dobrovolně staral o nemocné tyfem a umřel tam v roce 1945 na tuto nemoc.

Výstava kromě Unzeitiga v současné době zahrnuje devět dalších sudetoněmeckých svědků. Kromě pěti kněží jsou to dvě jeptišky a tři laici. Životní obrazy, prezentované s texty a fotografiemi na sloupech, představují ústřední téma. Dvě velké stély vedou výstavou a poskytují historický kontext a vzpomínku na sudetoněmecký odpor. Na konci je panel s pamětní knihou. Na něm jsou uvedena jména všech známých sudetoněmeckých křesťanů, kteří se stavěli proti nacistickému systému, aktivně nebo pasivně odporovali německému nacismu a byli pronásledováni.

 

Výstava je v německé a české jazykové verzi. Po prvním předvedení německé verze ve Würzburgu bude předvedena na více místech v Rakousku a v Německu. Česká verze bude poprvé představena v rámci konference v Praze na konci února 2017.

 

pow / ag , Sudetendeutsche Zeitung, 7.1. 2016, str. 5

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf