Sudeťáci a čeští zástupci debatovali v Plzni a pod okny jim při tom bouřili odpůrci

Profesor Kučera se s nimi nemazlil

10. 9. 2016 16:02

 

REPORTÁŽ Označením všech demonstrantů, protestujícím pod okny hotelu hostícího jednání, za levičáky, začal první den setkání sudetoněmeckého landsmanšaftu v podobě konání tzv. komunálního kongresu. Bylo to ústy Rudolfa Kučery, profesora politologie Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, předsedy Panevropské unie v Čech a Moravy.

Sudeťáci a čeští zástupci debatovali v Plzni a pod okny jim při tom bouřili odpůrci. Profesor Kučera se s nimi nemazlil

Foto: Václav Fiala

 

V úvodním projevu pro několik stovek účastníků uvedl: „K současné situaci tady v Plzni – jen pár slov – akce budí emoce. Před několika dny mne oslovili z ČTK a ptali se, co to bude za akci, čeho se týká a tak jsem jim vysvětlil, že jde opravdu o komunální kongres, o mnoho projektů, které jsou v běhu, nebo které se budou připravovat a oni mi řekli, že se tu chystá akce odpůrců nebo nepřátel. Já jsem jim řekl asi následující – aby se tomu prostě v médiích nevěnovali. To je skupina lidí, která patří do minulosti, žije v nějakých ideologických mýtech, někteří nejsou asi úplně duševně v pořádku,“ uvedl za úsměvu přítomných.

 

Protikomunistický odboj na Svaz bojovníků

 

Profesor Kučera pak dále řekl: „Před několika lety jsem dostal od českého ministerstva obrany uznání účastníka protikomunistického odboje. Obávám se, že do toho protikomunistického odboje patří tento svaz, který tady dělá největší rozruch, tedy Český svaz bojovníků za svobodu. Obávám se, že tam jsou ti komunisti, proti kterým jsem také bojoval. Ta jejich mise tedy pokračuje, ale myslím si, že není potřeba okolo toho zvedat emoce,“ uvedl na úvod dvoudenního setkání šéf české Panevropské unie na adresu protestujících, kde se, jak již ParlamentníListy.cz informovaly, sešlo kolem stovky protestujících, od komunistů až po příslušníky krajní pravice. Ke konání akce uvedl v závěru, že je rád, že tomu Panevropská unie jako české občanské sdružení může napomoci.

 

 

Lidovci a staří kamarádi ze Sudet

 

Se zdravicí pak dále vystoupil starosta sedmého pražského obvodu Jan Čižinský (KDU-ČSL). „Vidím tu spoustu známých tváří, několikrát jsme se viděli na Sudetoněmeckých dnech v Norimberku nebo v Augsburgu a také tu vidím několik lidí, které znám z hnutí Antikomplex, které zakládal můj bratr a já jsem byl jeho členem. Domnívám se, že toto hnutí se svým způsobem podílelo na procesu usmíření a na tom, že tady tento kongres je pořádán,“ uvedl za souhlasu auditoria. „Velmi úzce spolupracujeme se sudetoněmeckou kanceláří v Praze a jeho vedoucím panem Bartoněm. Spolupracovali jsme i v době, kdy jsme se po devadesáti letech neprobojovali do Poslanecké sněmovny našeho parlamentu a přesto pan Bartoň zůstal naším věrným spojencem a sudetoněmecká kancelář také,“ řekl první muž Prahy 7 Čižinský.

 

„Měli jsme tu v Praze menšinu židovskou a německou. Ta židovská mluvila částečně německy, částečně česky a nacistické běsnění a potom vyhnání naši čtvrť poškodilo, ztratili jsme část našeho charakteru, ztratili jsme přirozenou dvojjazyčnost, ztratili jsme vzájemné obohacování se,“ řekl. A na závěr svého krátkého projevu podotkl: „Proto velmi vítám takové aktivity, jako je tato, protože naše spolupráce zajišťuje, že sudetští Němci nejsou jen naší minulostí, ale jsou také v naší čtvrti i přítomností a budoucností.“ Po této řeči odjel zpět do hlavního města Prahy.

 

S evropskými myšlenkami neslučitelné!

 

Moderátor akce poté upozornil přítomné, že takové akce, jako byl zmiňovaný protest v blízkosti hotelu, jsou ve sjednocené Evropě nepřijatelné, stejně jako tyto „krajně pravicové myšlenky, se kterými je třeba se vypořádat, protože jsou neslučitelné s novým evropským myšlením“.

 

Aplaudovali mladému Brnu

 

Bouřlivého přijetí se dostalo zástupci města Brna, organizátoru Pochodu usmíření Jaroslavu Ostrčilíkovi, který v úvodu omluvil účast primátora města Petra Vokřála (ANO). Ten v obsáhlém vystoupení v němčině mnohokrát vyzdvihl Pochod usmíření, což byla podle něj akce na pochopení nelehké situace německých čerstvých vyhnanců po ruském tažení v závěru druhé světové války na Moravě. Tento podle něj úspěšný pokus o narovnání vztahů se bude v Brně pravidelně opakovat. Informoval pak o velkých připravovaných akcích ke stému výročí ukončení habsburské monarchie, na které se, stejně jako na Pochodu usmíření, bude podílet mladá brněnská generace společně s umělci. Každá druhá třetí věta mladého aktivisty Ostrčilíka byla doplněna slovy „projekt“, nechyběla také „implementace“ a „aktivita“. Za svoji dlouhou, pro některé, především tuzemské přítomné, poměrně únavnou řeč, však sklidil velký potlesk.

Východoněmečtí pionýři a euroregiony?

 

Prezidentka Euregia Egrensis Birgit Seelbinder, která byla dříve starostkou bavorského Marktredwitzu, hovořila o důležitosti Sudetoněmeckého lansdmanšaftu, který je protějškem pro euroregiony i jednotlivé organizace v případě společných příhraničních projektů. Pohovořila o metodách a dotacích, vzpomněla, že euroregion sdružuje také Durynsko a Sasko, kde byli také pionýři, což byli tehdejší mladí vojáci bývalého východoněmeckého komunistického systému.

 

V pozdních večerních hodinách byl ukončen první den tzv. komunálního kongresu, tohoto komunitního setkání Sudetoněmeckého landsmanšaftu za podpory Česko-německého fondu budoucnosti a osobně pak profesora doktora Rudolfa Kučery, který byl přítomnými mnohokrát velmi pozitivně hodnocen.

 

 Parlamentní listy