Stojím o „pročeské“ politiky

Ivan David

18. 6. 2015

 

Tragédie českého společenství spočívá v tom, že „obyčejní lidé“ nezajímají nikoho, ani je samotné. Nejméně ze všeho se starají o prospěch vlastní komunity. Komunita, jejíž členové se takto chovají, je odsouzena k zániku. Ani „naši představitelé“ se nestarají o prospěch společnosti, ale o prospěch svých sponzorů.

 

Jejich kariéra totiž nezávisí na prospěchu společnosti, ale na podpoře či drtivé nelibosti oligarchů. Občané jsou vedeni k přesvědčení o vlastní bezvýznamnosti a bezmoci. Nehledají řešení ani politiky, kteří by východiska ze společenského marasmu prosazovali.

 

Máme asi uvěřit, že v ČR se nic zaznamenání hodného neděje. Dokonce i stručné sportovní zprávy informují jen o úspěších sportovců hrajících za zahraniční kluby.

 

Politici v naprosté většině nemají pocit spoluzodpovědnosti za vlastní komunitu a její budoucnost. Podařilo se dosáhnout toho, že se podstatná část našich občanů stará jen o sebe a vlastní bezprostřední budoucnost. Lidé nespolupracují, ale soutěží. Místo sebevědomí jsou vybaveni strachem. Na semináři o podpoře vzdělávání formou pobytu našich studentů v zahraničí jsem se od hrdé a nadšené učitelky dozvěděl, že studenti jejich soukromé školy byli tak dobří, že všichni vycestovali do zahraničí a nikdo se nevrátil. Nemá smysl to absolventům ani učitelce vyčítat, když v ČR nejsou nabídky. Voliči nemají nabídku politiků, kteří by nabízeli řešení, pro která by se lidé do ČR vraceli.

novarepublika.cz