Steimeier - Pokračujme v Ostpolitice, zrušme sankce proti Rusku!

 

V poslední době je německá politika vůči Ruské federaci  nejednoznačná, tvrdí analytička centra Carnegie Europe Judy Dempseyová.

Frank-Walter Steinmeier, německý ministr zahraničí

11.prosinec 2015  

 

Angela Merkelová byla chválena Evropskou unií za svou politiku vůči Rusku v souvislosti s ukrajinskou krizi, ale kancléřce Německa se nepodařilo sjednotit rozhodnutí zemí EU na uvalení dalších sankcí na Rusko. Nejednoznačně přijímala návrhy ukrajinského prezidenta a premiéra.

 

Zatím koaliční sociální demokraté prosazují jiný názor než další sankce, nechtějí zapomenout na "Ostpolitik", která nastartovala v roce 1970 nové vztahy mezi Německem a Ruskem.

 

Snahu oživit rusko-německé vztahy podporuje šéf sociálně demokratické strany Sigmar Gabriel a německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Na začátku října Gabriel vyzýval ke zrušení anti-ruských sankcí a při návštěvě Moskvy se setkal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a šéfem Gazpromu Alexejem Millerem, kde "naříkal nad  žalostným stavem vztahů mezi Berlínem a Moskvou." Řekl, že nemůže pochopit, jak "vývoj vztahů dvou našich národů se rozešel zcela jinými směry," a řekl, že Spojené státy a Evropa těží z pokračování ukrajinské krize a nechce její uklidnění.

 

Gabriel rovněž navrhl pokračování projektu  "North Stream - 2"  včetně prodloužení prvního plynovodu North Stream přes Baltské moře a tím posílit dodávky plynu z Ruska přímo do Německa. Projekt se setkal s ostrou kritikou pobaltských států, Polska a dalších zemí střední Evropy, kteří ji vidí jako riziko pro energetickou bezpečnost Evropy a závislost na ruském plynu.

 

Steinmeier: Rusko by opět mělo zasednout v G8

 

V tradici "Ostpolitik"  pokračujeme říká Steinmeier, navrhujeme investice a energetické koncese ve vztazích s Ruskem navzdory sankcím, Steimeier navrhl eurokomisařce pro obchod Cecilii Malmströmové ", aby reagovala na přání Ruska a začala užší výměna názorů na energetiku a ochranu investic." Kromě toho, Berlín podporuje spolupráci EU s Euroasijskou hospodářskou unií s Ruskem. Nicméně, tato "východní politika" některých politiků vládní koalice v Německu je velmi děsivá, říkají sousedé Německa.

 

rp,prvnizpravy.cz,carnegieeurope