Státní vzpomínkový akt připomínající vyhnání a deportaci Němců z Maďarska v Šoproni

 

V maďarském městě Šoproni se letos konala centrální panychida, připomínající vyhnání, deportace a nucené práce Němců v Maďarsku. V prosinci 2012 maďarský parlament jednomyslně rozhodl zavést každoroční národní den Vzpomínky na vyhnání  a deportaci Němců z Maďarska, který byl poprvé konán v roce 2014.

IMG_4294 (1024x570)

V souvislosti s obřadem položení věnců  u památníku vyhnání šoproňských Němců vystoupili státní tajemník ministerstva lidských zdrojů Miklós Soltész, zmocněnec spolkové vlády pro záležitosti související s navrátilci a národnostních menšinami Hartmut Koschyk a předseda Národní samosprávy Němců v Maďarsku Otto Heinek, s pamětními projevy. Starosta Šoproně pozdravil účastníky vzpomínkového aktu.

 

Spolkový zmocněnec Koschyk vysvětlil, že vyhnání milionů lidí, kteří ztratili tradiční sídelní oblasti, hluboce zakořeněné komunity a v mnoha případech dokonce život, by nemělo být zastíněno jinými tragédiemi. Spíše je potřeba akcí jako je dnešní, které vyžadují připomínání nespravedlnosti. „Jen, když se poučíme z historie, můžeme zabránit opakování takových zvěrstev. Zvláštní pozornost zasluhují maďarští Němci. Po mnoho staletí byli v zemích koruny Svatého Štěpána nedílnou součástí společnosti. Zdaleka nebyli zanedbatelnou okrajovou skupinou, v mnoha oblastech tvořili většinu obyvatelstva. Oni to byli, kteří kultivovali tvrdou prácí zemi poté, co byla téměř úplně vylidněna během tureckých válek. Byli nejen v Maďarsku, Maďarsko bylo jejich domovem", řekl spolkový zmocněnec Koschyk.

 

Koschyk konstatoval, že požadavek uznání nespravedlnosti deportace a vyhnání nepochází z nenávisti a snahy po pomstě postižených osob. „V samotném Maďarsku zústavší Němci se zapojili do společnosti a pracovali na namáhavé rekonstrukci země po druhé světové válce. Nyní v Německu, Rakousku a Maďarsku žijící  Němci využili příležitost pro okamžité porozumění a smíření. Skutečnost, že ve svých vlastních životech sami zažili největší utrpení, potvrzuje zvláštní hloubku, důvěryhodnost a sílu tohoto úsilí. Ke smíření a porozumění ale učinil významný přínos i maďarský lid a maďarský stát. Maďarský parlament jednomyslné rozhodl o zavedení Dne vzpomínky před čtyřmi roky a je příkladem pro celoevropskou vzpomínkovou a pietní kulturu", řekl spolkový zmocněnec Koschyk. Zúčastnil se obřadu již potřetí. Město Šoproň bylo letos zvoleno jako místo státního obřadu, protože podíl Němců zde byl před větší než 50 procent. Kromě toho bylo místo centrem luteránské církve v Maďarsku. Kostel patřil drtivé většině příslušníků německé menšiny. I toto bylo vzato v úvahu při Lutherově výročí 2017 (500 výročí zveřejnění jeho tezí) pro dokončení státního vzpomínkového aktu zádušní mší v protestantském kostele v Šoproni.

 

Pamětní bohoslužbu vykonali pastor Holger Manke, který byl poslán evangelickou církví v Bavorsku a bývalý evangelický vojenský biskup Dr. Pál Lackner.

U příležitosti 71. výročí vyhnání a deportací maďarských Němců organizovali Národní samospráva Němců v Maďarsku a Nadace Konrada Adenauera během dopoledne ve farním sále luteránského kostela v Šoproni vzpomínkové sympozium na téma "Němci v západním Maďarsku"

Thomas Konhäuser, 20.ledna 2017

https://www.koschyk.de/international/staatliche-gedenkfeier-zur-erinnerung-an-die-vertreibung-und-deportation-der-ungarndeutschen-in-oedenburgsopron-27493.html

 

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf