Srebrenica 1995 -2015

Srebrenica Historický Projekt  Den Haag, Holandsko

srebrenica.historical.project@gmail.com

 

SREBRENICA  1995-2015

 

Suchá fakta   Bez propagandy   Bez přikrašlování

 

 

Pořadatelé:   Stefan Karganović    Aleksandar Pavić

Konzultanti:   Branko Pavlović  Časlav Mančić

Příprava:   Miodrag Zarković

 

Redaktor:   Mgr Anja Filimonova

Vydává   Fond Strategické Kultury

          www.fsksrb.ru

 

Beograd, červen 2015                         

 

 

 

S R E B R E N I C A  

 

Z Á V Ě R

 

          Po 20 letech je jedině možno spolehlivě  říct, že se prakticky nic spolehlivě nezjistilo ve spojitosti se Srebrenicí.

          Jediný způsob jak to vykonat je přistoupit nezaujatě k problému, s cílem zjistit pravdu, a ne aby se získávaly politické body nebo geopolitické cíle. A to je práce pro jednu nezávislou, smíšenou, mezinárodní komisi. Je na čase, aby se taková komise založila.

          Podle toho, co dnes víme:

--- neexistuje žádná spojitost mezi popravou zajatců a úředními orgány ani Republiky Srbské (v Bosně a Hercegovině, BaH), ani Srbska,

--- je jisté, že popravu vykonal malý počet lidí, kteří byli různých  národností, takže se nemůže ani na základě toho určit „srbská vina“,

--- počet obětí, o kterých se s velikým stupněm jistoty může tvrdit, že byli zastřeleni, je desateronásobně menší než je počet obětí, který se stále objevuje na veřejnosti.

 

Není-li počet důležitý, jak se to obvykle říká, proč se potom desateronásobně zveličuje, proč se vlastně nemluví o prokázaných obětech, než proto, aby se utvořil předpoklad nějaké „srbské viny“ a tím se ospravedlnily  represivní opatření proti Republice Srbské (BaH) a proti Srbsku?

         

Počet popravených zajatců, pro který zločin byli mnozí odsouzeni nebo zahynuli v Africe pro západní zájmy (poznámka: jedná se o některé členy skupiny, která popravovala u Branjeva), je menší než počet masakrovaných  srbských civilů v okolí Srebrenici, za které nikdo neodpovídal, ani se kvůli tomu nevnucuje Muslimům  cit kolektivní viny.

         

Kvůli tomu Srbsko, Republika Srbská (BaH) a Srbové jako národ nemají žádnou příčinu se komukoliv omlouvat pro stále ještě nevyjasněný zločin v Srebrenici. A pochopitelně nutno vyjadřovat soustrast rodinám obětí, odsuzovat zločin, ale i současně nutit, aby se konečně uskutečnilo trestní stíhání proti pachatelům zločinů proti srbskému národu, kvůli srbským rodinám, jejichž nejbližší byli zločinecky zabiti a s jejichž bolestí soucítíme, podobně jako s bolestí všech druhých rodin nevinných obětí, vyvolaných rozpadem SFRJ.

 

HESLA V TEXTU:  Do dnešního dne (za 20 let existence Trestního tribunálu v Haagu (ICTY) nikdo přesně neurčil počet popravených zajatců)…..Stála se vyvolávají zmatky tím, že se míchají oběti poprav, zahynulí v bojích a nezvěstné osoby…….Haagu se podařilo za všechna ta léta (20) odsoudit pouze jednoho vykonavatele poprav zajatců: Dražena Erdemoviće, Chorvata z Tuzly (pozn.tč.vystupuje jako chráněný svědek, i když sám uváděl, že zastřelil 70 až 100 zajatců !)…….Erdemovićova svědectví si plně protiřečí s důkazy a známými skutečnostmi, o čemž bulharský novinář Žerminal Čivikov napsal celou knihu (G.Čivikov: SREBRENICA. Der Kronzeuge. Promedia, Wien,2009)…….  Haag nikdy ani nevyslýchal ani nezatýkal lidi, které Erdemović uvedl jako své spoluviníky……I dále je nezjištěno, kdo vydal příkaz k popravě zajatců…..Izetbegović (pozn. muslimský předák v BaH) vykládal, že po něm Clinton požadoval masakr 5000 Muslimů, aby NATO mělo výmluvu napadnout Srby…….Jsou tady i oběti vzájemných a všelijakých jiných konfliktů, tu válku vedli mafiáni…..Existují četná přiznání, že v Potočarech jsou pohřbeni četní, kteří nezahynuli v červenci 1995, podobně i jako jsou jedinci, vedeni jako oběti nebo nezvěstní, kteří jsou ve skutečnosti normálně živí…..Vysoký americký úředník OSN tvrdil, že bylo popraveno maximálně 700-800 lidí…..Za pět roků kopání v terému, Tribunál v Haagu vykopal 442 těl, o kterých lze tvrdit, že ti lidé byli zastřeleni (popraveni) (pozn. měli zavázené ruce nebo oči)……“Slavný“ počet 8 000 obětí shání se tak, že se párují nálezy DNK, které vlastně nic neříkají o čase, příčině a způsobu smrti…..Udávaný seznam 6 600 obětí nikdo neviděl a nikdo nepotvrdil jeho existenci…..Za zločiny proti Srbům v oblasti kolem Srebrenici nikdo neodpovídal…..Válečné „trofeje“ Nasira Oriće (pozn. velitele muslimské 28.divize v Srebrenici) jsou zaznamenány na video kazetách: spálené srpské domy, srbští muži s uťatými hlavami…….Srebrenická enklava nikdy nebyla demilitarizována, i když to bylo domluveno v květnu 19?93…..Jednotky (muslimské) Armády BaH v erebe enici, byly vícenásobně početnější nežli sr bské jednotky, které uskutečnily útok (11.července 1995)……Srbské jednotky (podle svého počtu 1000-1500) nemohly uskutečnit jakýkoliv plán „masového vyhubení“