Srbský předpis pro Ukrajinu

Neštěstím pro prezidenty Ukrajiny a Srbska Viktora Janukovyče a Slobodana Miloševiče bylo, že oba řekli Západu „ne“. A brzy poté se stali oba zločinci. Jeden ukončil svůj život v Haagu, a co hrozí tomu druhému, není známo. 12. února poslanec Evropského parlamentu ze Slovinska v interview pro bosenský televizní kanál BHT1 vyhrožoval:


- Sledujete-li vývoj události na Ukrajině, uvidíte za týden nebo dva, jak zacházíme s neodpovědnou politickou elitou. Bude to znamení také pro vaši politickou elitu.


Je třeba uznat dobrou informovanost tohoto politika, který možná nemá velký vliv v politických kruzích v Bruselu, avšak se jednou aktivně zúčastnil rozkladu jedné země, Jugoslávie, a ví, jak se to dělá.


O podepsání dohody Viktora Janukovyče s opozicí oznámil, ať už náhodou, anebo ne, nikoli prezident ani nějaký jiný ukrajinský politik, nýbrž ministr zahraničí Polska Radoslaw Sikorski. Týž večer uprchl prezident k Kyjeva, a jeho Strana regionů zažila kolaps. Strana se zřekla svého předáka. Stejný osud stihl svého času také Miloševiče v jeho Socialistické straně Srbska. Ten pravdaže sám odevzdal moc bez zjevného zásahu zahraničních sil.


Janukovyč říkal, že na jednáních mu poskytovali záruky bezpečnosti. Možná ano, ale už den poté to vyvrátil polský ministr zahraničí Sikorski. Teď vyhrožují Janukovyčovi Mezinárodním soudem v Haagu. Slobodanu Miloševičovi nový prezident Srbska Voislav Koštunica také slíbil, že ho neextraduje do Haagu, a co se stalo ve skutečnosti? Za 9 měsíců byl skoro tajně odvezen do Haagu, a odtamtud se vrátil už v rakvi.


A co bude s Ukrajinou? Právě propuštěná Julie Tymošenková řekla lidem na Majdanu, že Ukrajina vstoupí do EU, a všechny problémy budou tím vyřešeny. Než snít o podobné budoucnosti, by se měli Ukrajinci podívat na Srbsko a na jeho evropskou cestu. Srbští politici (tehdy to byla ještě Jugoslávie) po revoluci z r. 2000 slíbili, že se Srbsko už do r. 2004 připojí k EU. Teď se píše rok 2014, a Srbsko je stále ještě na začátku této cesty. Za tuto dobu se rozpadla Jugoslávie přičiněním svých „přátel“ z USA a EU na dvě části, a Srbsko ztratilo 15% svého území.


Takže vítejte na celoevropském Titanicu, bratři Ukrajinci!

Czech.ruvr.ru.