Spojené státy prohrají s BRICS, a Evropa se s USA sveze!

 

8.6.2015  První zprávy

 

Hlavní ekonom německé banky Bremer Landesbank Folker Hellmeyer nepochybuje o tom, že se brzy změní světový hospodářský systém, a osa Rusko-Čína-BRICS přemůže bývalého hegemona - USA.

Evropa hraje fatální roli podle jeho názoru tím, že se slepě drží politiky Washingtonu a uvalila sankce proti Rusku.

 

Skutečná ztráta Západu kvůli protiruským sankcím je mnohokrát větší, než ty, které uvádí statistiky, neboť jsou skutečně schopny změnit stávající světový řád, říká Folker Hellmeyer, hlavní ekonom německé banky Bremer Landesbank v rozhovoru zveřejněném na Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

 

„Pokles německého vývozu o 18% v minulém roce, a o 34% v prvních dvou měsících roku 2015 ve srovnání se stejným obdobím loňského roku - je jen špičkou ledovce. Existuje mnoho vedlejších efektů. Například, Finsko a Rakousko aktivně rozvíjí podnikání v Rusku, a to začalo méně objednávat v Německu. Navíc evropské korporace obcházejí sankce a vytvářejí v Rusku vysoce efektivní výrobní kapacity, zatímco my jsme ztratili potenciální kapitál, který je základem naší prosperity na ruských kapitálových trzích," říká Hellmeyer.

 

Vytvořit atmosféru důvěry mezi partnery vyžaduje více než jeden rok, konstatuje analytik. Zničit ji lze v jediný okamžik. Dnes je důvěra mezi Německem a EU a Ruskem - velkou otázkou. A jako výsledek je skutečnost, že německé společnosti, i jako je Siemens a Alstom, ztrácejí v Rusku zakázky.* Tak, aby bylo možné určit skutečné škody sankční politiky, prostě není možné, ale je to velmi významné.

 

Mezitím Moskva a Peking, stejně jako ostatní členové BRICS zahájili realizaci největších projektů v moderní historii, zahrnující vytvoření nové infrastruktury na euroasijském území od Moskvy po Vladivostok, v jižní Číně a Indii. Možnosti západních zemí aktivně se podílet, jsou velmi sporné, říká ekonom.

 

„Pro mě osobně byl konflikt mezi Východem a Západem vyřešen osou Moskva-Peking-BRICS (v ní je kromě Ruska a Číny také Indie, Brazílie a JAR – pozn. red.), která jednoznačně vyhraje. Před 25 lety tyto země představovaly zhruba čtvrtinu celkové světové produkce, a dnes – 56%. Jsou domovem 85% obyvatel planety. Ovládají asi 70% světových devizových rezerv. Jejich ekonomiky rostou v průměru o 4 - 5% za rok. USA prohrály, protože nebyly ochotny se dělit o moc s mezinárodními institucemi (jako je MMF a Světová banka), aby mohly posílit v rozvíjejících se ekonomikách svůj finanční systém," konstatuje Hellmeyer.

 

Bez Moskvy a Pekingu dnes není možné vyřešit žádný problém na světě, říká. Mezitím Evropa, která nemá své vlastní rozvojové programy, ve všem následuje politiku Spojených států, která působí pragmaticky a jen a jen v americkém zájmu.

 

Folker Hellmeyer závěrem označil politiku Kyjeva za nepříjemnou a dodal, že má zájem jen na tom, jak udržet situaci na Ukrajině ve varu, kvůli novým západním úvěrům.

 

 

(kou, prvnizpravy.cz, deutsche-wirtschafts-nachrichten.de, foto: arch.)