Spojené státy budou i nadále určovat pravidla hry ve světě

Barack OBAMA

- mp -

8.5.2016  Rodon

 

Barack Obama učinil další prohlášení týkající se Spojených států jako garanta „pořádku“ v dnešním světě. Podle Obamy jsou to Spojené státy, které by měly v globální ekonomice stanovovat „pravidla hry“. Tento názor vyjádřil šéf Bílého domu v článku pro noviny The Washington Post.

 

 

„V asijsko-tichomořském regionu Čína minulý týden diskutovala s dalšími zeměmi o regionálním hospodářském partnerství, které nebude bránit nekalé konkurenci... Naštěstí má Amerika svůj vlastní plán,“ napsal Obama ve svém článku.

 

„Právě Spojené státy by měly stanovit tón a napsat pravidla. Právě USA musí učinit rozhodnutí. A zbývající země by měly hrát podle pravidel, která stanoví Spojené státy a její partneři, a ne naopak...“ zdůraznil Obama s náznakem, že Čína do seznamu partnerů nepatří.

 

Jedná se zde především o smlouvu o Transpacifické spolupráci (TTP), která zahrnuje 12 zemí asijsko-tichomořského regionu. O podobnou smlouvu usilují Spojené státy s Evropskou unií (TTIP), která však vyvolává nejen pochybnosti, ale i odpor mnoha Evropanů. Nejen, že je vyjednávaná tajně, ale, jak zveřejnil deník Süddeutsche Zeitung, obsahuje pro Evropu radikální snížení spotřebitelské ochrany. Navíc se tak děje na základě praktického vydírání – Spojenými státy například hrozí omezením dovozu evropských automobilů, pokud se na Starém kontinentě neuplatní americké geneticky modifikované potraviny nebo hormonálně upravené maso atd. Jestli toto jsou ona Obamova americká „pravidla“, kterými hodlá imperiálním tlakem přepsat evropské právo, pak je na místě více než zdrženlivost: musíme vznášet znepokojivé dotazy a tlačit na blazeované evropské lídry.

 

Na slova o tom, kdo má „psát pravidla obchodu“, odpověděla Čína Obamovi poměrně razantně.

 

„Pravidla mezinárodního obchodu musejí vznikat ve spolupráci všech zemí světa společně, nikoliv tak, že budou diktovány jednou stranou“, řekl oficiální představitel Ministerstva zahraničí Číny Chung Lej. „Spojené státy jsou velmi ambiciózní, když vydávají taková prohlášení. Obávám se však, že neberou v potaz dlouhodobou perspektivu,“ dodal Chung Lej.

 

Podle Leje je Čína otevřená k jednání o TTP. Vychází ale z toho, že se TTP a regionální všestranné ekonomické partnerství, které Obama ve svém článku kritizoval, mohou navzájem v procesu vytváření zóny svobodného obchodu v asijsko-tichooceánském prostoru doplňovat.

 

Prezident Obama informoval o dosažení dohody o TTP v říjnu roku 2015. Týká se 12 zemí asijsko-tichooceánského prostoru s celkovým počtem obyvatel okolo jedné miliardy. V únoru roku 2016 ministři obchodu 12 zemí tuto dohodu, v jejímž rámci bude vytvořena zóna svobodného obchodu v asijsko-tichooceánském prostoru, podepsali.

 

Mnozí experti zdůrazňují, že tato dohoda může přinést škody čínským obchodním zájmům.

 

Zdroj: wp.com a internetové servery

novarepublika.cz