Špatné karty, hubený výhled

 

Angela Merkelová, pražská média, propopulistické mezinárodní a české venkovské obyvatelstvo

 

Opětovný kandidát na kancléře, Angela Merkelová, má v českých průzkumech veřejného mínění velmi nízké preference. Server Novinky.cz spouští své hlasování publika. Není reprezentativní, protože shromažďuje názory aktivnějších konzumentů médií. Měla by být Angela Merkelová znovu kancléřkou? Podle názoru 19% procent z tisíců respondentů je to možné, zatímco 81 procent uvedlo, že by se o tuto funkci neměla znovu pokoušet.

 

Mohlo by to být považováno za úsměvné, protože německá kancléřka se o české internetové hlasování nemusí starat. Ale je důležité posoudit informační bariéry, které existují mezi Českou republikou a Spolkovou republikou Německo. Česká debata je tak uzavřená, tak izolovaná. Fatální je úzký rozsah informací. Zejména dění v sousedním Německu a Rakousku není dostatečně osvětlováno. Lidé na venkově, kterým prezident Miloš Zeman vděčí za svou nepatrnou většinu, málo znají cizí jazyk, takže se orientují jen na česká média. V těchto médiích je znalost cizích jazyků taková, že se novináři orientují na zdroje v anglickém jazyce. S tím je spojeno zpoždění toku informací. Interval, až zprávy z Německa a Rakouska budou přeloženy do angličtiny. Citují se obvykle německé zdroje, které informace produkují v němčině i angličtině.

 

O intelektuálních debatách - o opakované kandidatuře Angela Merkelové či prezidentských volbách v Rakousku - jsou zkratkovité nebo zkreslené zprávy. Zprávu, ale bez kritické analýzy, přinesla návštěva a kontakt kandidáta FPÖ  Norberta Hofera se Zemanem. Hofer má nadšený a populistický přístup. Nicméně Hofer měl mezi zavazadly také zbavení práv Němců Benešovými dekrety. Rovněž v dostatečném předstihu proběhla návštěva bývalého prezidenta Václava Klause u kandidáta Hofera před rakouskými prezidentskými volbami. Projevy při těchto návštěvách, stejně jako v Německu pro AFD, jsou většinou přístupné v češtině na vytrvale udržovaných internetových stránkách bývalého prezidenta, který je jedním z energických obránců Benešových dekretů. Současný prezident naopak věnuje svůj talent na dokonalost svých krátkých, chytlavých sdělení, které ale nejsou řešením, nebo nemají schopnost jakékoli problémy řešit.

 

V souvislosti s jednáním Zemana, který spílá "politické korektnosti" a vychutnává si neslušné výstupy, lze pozorovat brutalizaci společnosti, včetně její komunikace. Stejně jako pro AFD jsou prvním cílem média. Není přece z principu možné, aby soudce schvaloval jazykové brutality jako u Zemana, přestože mu jsou vytýkány. Částí společnosti jsou ignorovány. Obdobně jako ve Spojených státech (tam na internetové adrese www.forsetti.tumblr.com) je možné analyzovat rozdíly mezi městy a zeměmi. Na americkém venkově je jiná atmosféra, než v New Yorku, nebo v pražské kavárně. Lidé přijímají jednoduché zásady, které jim například poskytuje americká interpretace křesťanství. Jako první příklad volí americký autor Evoluci, která nebyla uznána v mnoha oblastech Spojených států a platí jako "jediný názor". Český prezident by se mohl chopit tohoto příkladu a snažit se prosadit kreacionismus. Že by se to podařilo, je docela možné ...

 

Negativní vliv na informační základnu venkovského obyvatelstva má také reforma odvodu daní v gastronomii. Vesnické hospody zavřou, protože hostinští nemají elektronický odvod daní, (od 1. prosince). Důsledkem bude, že lidé zůstanou doma, budou pít a sledovat seriály. Tak se ještě posílí obecná neinformovanost - oproti skupinové komunikaci, i když u piva. Tím se láska k prezidentovi posílí. „On může přece vše vystihnout jednou větou.“

 

Existují také studie týkající se internetových médií: Polovina Čechů, kteří nepracují s počítačem, žije většinou ve venkovských oblastech.Tam bude konat prezident intenzivní prezentace, protože používá své návštěvy jako nástroj. Dříve se tomu říkalo "rozděl a panuj".

 

Matěj Brouček, Sudetendeutsche Zeitung, 25.11.2016, str. 1

Pro České národní listy volně a kráceně přeložil P. Rejf