Soud s hanobiteli presidentské standarty

 

Dnes probíhá soud s hanobiteli presidentské standarty. Tito, údajně " umělci", se ohražují před podjatostí soudu. Ale soud přece zachovává a chrání zákon, a oni by měli vědět, že zákon porušili. Objekt, který si dovolili ukrást a zničit, patří mezi naše ústavní symboly podle zákona č. 3/1993 Sb. ze dne 17. prosince 1992, par. 5, příloha č. 4. Každý, kdo poškodí, ukradne či jinak znehodnotí presidentskou standartu, jedná  protiústavně, protiprávně a nepřátelsky vůči státu.

 

Napadání státních symbolů se ve vyspělých zemích trestá velmi tvrdě. To jen u nás si skupina "umělců "(nebudu opakovat jejich šokující jméno) usmyslela zhanobit státní symbol, aby vyjádřila své politické chutě a nechutě.  Takto? Jak se to srovnává s jejich všeobecně lidským politickým a kulturním rozhledem? Když T.G.Masaryk se svými spolupracovníky založili r. 1918 svobodné a samostatné Československo, založili je jako demokratickou republiku. Její občané získali povznášející pocit: Stát jsme od nynějška my. Vláda přešla z rukou monarchů a šlechty do rukou lidu. Uctívanými symboly nového státu, jeho pohnuté historie i nadějí do budoucnosti se staly státní znak, hymna, vlajka a presidentská standarta. K těmto symbolům, ozářeným všeobecnou úctou a láskou, se vztahovala nejvyšší míra oddanosti, tyto symboly ztělesnily nejvyšší hodnoty národa, a jako takové se staly nedotknutelnými a při veškeré světskosti posvátnými.

 

A nyní, po létech historických neštěstí a běd, když se nám podařilo opět navázat aspoň zčásti na ideály svobody a nezávislosti Masarykova Československa, si skupina výtržníků (jménem po exkrementech) usmyslí pohanět současného presidenta zhanobením presidentské standarty. Vulgární akt, svatokrádežný akt, znesvěcení a zhanobení symbolu naší státnosti, naší historie, našich nadějí. Asi se shodneme, že taková "umělecká tvorba", která hanobí náš státní symbol,
si zaslouží spravedlivý trest.

Prof.  PhDr. Stanislava Kučerová, CSc.