Sobotka ve stopách Špidly?

(med)

21.3.2016  Vaše věc

 

Předseda vlády Bohuslav Sobotka neuspěl v Bruselu se svým kavárenským nápadem, aby se v závěrech Evropské rady objevila výzva k propuštění ukrajinsky Nadiji Savčenkové, která v Moskvě*/ po soudním procesu, ve kterém byla mimo jiné obžalována z vraždy, očekává vynesení rozsudku. Zejména Francií a Německem byl ale Sobotka vykázán do patřičných mezí.

 

Se svou do mlýna odněkud přišel i všeznalý ministr zahraničních věcí a Sobotkův spojenec Lubomír Zaorálek. Jménem České republiky podpořil unijní sankce na ty občany Ruska, kteří se na – podle Zaorálka – podílejí na perzekuci souzené Ukrajinky. Případ Savčenkové označil za odporný a prefabrikovaný.

 

V pomalu odeznívající protiruské hysterii se jakoby dva vysocí vládní představitelé snaží přiložit palivo pod ohníček. Trapnost vystupování Sobotky a Zaorálka navíc vystupuje do výšin, když si přečteme, kdo vlastně je jejich chráněnkyně. Savčenková například měla mučit zajatce, pálila je cigaretou, mlátila trubkou a tak podobně. Mělo se jí říkat „krvavá Naděžda“. V projevech násilí si měla libovat.

 

Jak ale outsideři mezinárodní politiky Sobotka a Zaorálek ke svým nápadům přišli? Jsou to jen prostá rezidua politiky Karla zu Schwarzenberga na ministerstvu zahraničí? Mnozí konečně o Zaorálkovi mluví jako o oranžovém Schwarzenbergovi. Vyslovil snad takové přání Andrew Schapiro? Každá pomoc ve chvíli, kdy jsou Spojené státy ve vztazích s Ruskem v defenzívě je dobrá.

 

Třeba se oba činitelé sociální demokracie chtěli proamericky vymezit před prezidentem Zemanem zorganizovanou návštěvou Si Ťin-pchinga. Jde snad B. Sobotka ve šlépějích svého předchůdce a dnes šéfa premiérových poradců Vladimíra Špidly? Ten vsadil na proamerickou politiku a osobně si za to vysloužil několik minut navíc v Oválné pracovně Bílého domu s G. W. Bushem. Co očekávají Sobotka a Zaorálek?

 

*/ soud se Savčenkovou probíhá u Městského doněckého soudu Rostovské oblasti.

 

 

Oskar Krejčí: Zaorálek je projevem odumírání české státnosti!

 

Je třeba zachovat si zdravou skepsi k politikům, kteří se povětšině živí prodejem svých vlastních a skupinových zájmů, a pan Zaorálek spíše patří do TOP 09 než do ČSSD, říká v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz politolog Oskar Krejčí.