Sobotka tvrdí, že Babiš odvádí pozornost

 

Zda v tomto případě má premiér Sobotka pravdu, nevíme. Jsme však přesvědčeni, že sám odvádí pozornost od tzv. strategického dialogu mezi ČR a Německem.

 

Všichni víme, že nejbližším národem nám jsou Slováci, nikoliv Němci. Všechny dostupné průzkumy veřejného mínění to jednoznačně dokazují. Přesto nás táhne   blíž a blíž k Německu. Ozývají se hlasy, že jsme německým protektorátem či německou kolonií.

 

Podle Zahradila,  europoslance za ODS, již dříve si Schwarzenberg namlouval Sobotku. Chtěl, aby se republika stala 17. spolkovou zemí. Něco podobného hlásal i Špidla, nynější šéf poradce pana předsedy vlády.

 

My se pak domníváme, že tzv. strategický česko-německý dialog má vést právě k tomuto cíli.

 

Proto chceme zastavit strategický dialog s Německem a započít jej se Slovenskem, spolupracovat s dalšími státy V 4 a s našimi tradičními spojenci.

 

O našem základním zahraničně-politickém směřování by měl rozhodnou  lid přímo v referendu. To je demokratický způsob, jak nasměrovat naši budoucnost. O ní by neměl rozhodovat Sobotka a jeho vláda, zvláště když nic o strategickém dialogu s Německem ČSSD neměla ve svém volebním programu. A teprve následně vnuknutím "seshora" se zrodil v premiérské hlavě úmysl zahájit strategický dialog s Němci. Pokud by byla premiérská hlava hlavou urozenou někdy v 19. století, pak toto vnuknutí bychom mohli považovat za pokyn Boží. V 21. století však jde o negaci demokratických postupů a základních principů demokracie, vyúsťující svým způsobem v autokracii nebo v oligarchii.

J. Kovář